Ny forskning visar: Detta är den smartaste hundrasen

Ny forskning visar: Detta är den smartaste hundrasen

Man säger ofta att border collies är den allra smartaste hundrasen – men nu visar ny forskning från Finland att en annan hundras kliver överst på listan. Kan du gissa vilken?

För att ta reda på vilken hundras som är den intelligentaste testade man 1000 olika hundar. Testerna, som gjordes vid Helsingfors universitet i Finland, bestod av sammanlagt 10 uppgifter, sju kognitiva uppgifter och tre beteendeuppgifter.

Bland annat testade man hundarnas förmåga att läsa mänskliga signaler. Om de kunde komma åt mat i en förseglad låda och om de förstod hur de skulle komma åt en belöningen, i form av mat, bakom ett osynligt V-format staket. Det sista visade tydligt hur bra hundarna var på problemlösning.

Alla raser har olika styrkor och svagheter

”De flesta raser hade sina egna styrkor och svagheter. Till exempel är labrador retriever mycket bra på att läsa mänskliga signaler, men inte så bra på rumslig problemlösning,” säger Saara Junttila, medförfattare till studien och doktorand vid Helsingfors universitet. ”Och vissa raser, som shetland sheepdog, får ganska jämna poäng i nästan alla tester.”

Malinoisen är nummer ett

Den hundras som stack ut i testerna var belgisk vallhund, malinois.

”Den belgiska malinois stack ut i många av de kognitiva uppgifterna och hade mycket goda resultat i de flesta av testerna”, tillade studiens författaren Dr Katriina Tiira.

Nu ska nu alla med andra hundraser än dessa ta testerna med ro. Försöken gjordes endast på 13 olika hundraser, där även blandras ingick. Hur detta urval av raser gick till framgår inte.

13 intelligenta hundraser

 1. Belgisk vallhund, malinois
 2. Australian kelpie
 3. Labrador retriever
 4. Border collie
 5. Golden retriever
 6. Hovawart
 7. Perro de agua espanol, spansk vattenhund
 8. Shetland sheepdog 
 9. English cocker spaniel 
 10. Australian shepherd 
 11. Blandraser
 12. Tysk schäferhund
 13. Finsk lapphund

Vill du läsa mer?

Worlds smartest dog revealed

Aktuellt