orm illustration

Nu har ormarna vaknat

Får du också hjärtat i halsgropen när hunden plötsligt tar ett skutt ut i gräset efter något du inte såg? Skräcken att den skulle få tag på en huggorm delar vi många. Ett ormbett kan passera ganska obemärkt, men kan också vara livshotande. Här får du tips på hur du kan försöka undvika huggormar.

I Sverige finns det tre ormarter, snok, hasselsnok och huggorm. Det är bara huggormen som är giftig. Kopparormen, de vackert bronsskimrande man ofta kan se på stigar i skogen, är inte en orm, utan faktiskt en ödla utan ben. Den kallas också ormslå och det mer korrekta namnet är kopparödla.

Snok med tydligt rund pupill

Snok med tydligt rund pupill

Ormar gör stor nytta genom att hålla efter bland annat möss, och alla ormar är faktiskt fridlysta. Men en huggorm på tomten är ett orosmoment om man har barn eller hund. Så klarar du absolut inte av att flytta den (kratta ned den i en hink, lägg på ett stadigt lock och kör den minst ett par kilometer bort) kan du få döda den om den håller till på din egen tomt.

Skilj huggorm från snok

Lättast skiljer du den från snoken genom zigzagmönstret på ryggen, men det är inte alltid så tydligt, färgen kan variera från ljusbrun till svart. Men möter du en lång, runt metern, smal orm med vitgula fläckar på sidan av huvudet, och som dessutom simmar eller håller till vid vatten är det med stor sannolikhet en ofarlig snok. Huggormen kan visserligen både simma och klättra, men håller helst till på marken. Snoken har också en rund pupill, till skillnad från huggormens vertikala smala, men så nära vill man kanske inte gå.

Huggorm med avlång stående pupill

Huggorm med avlång stående pupill

Håll ormen borta från tomten

Bor du lantligt finns det knep för att göra tomten otrivsam för ormar. Se till att det inte finns några ris- eller lövhögar att gömma sig i, håll gräset kort (hjälper mot fästingar också)  och sätt nät för eventuella hål i husgrunden.

Längst upp i norr är huggormen ovanlig, men annars finns den i hela Sverige. Särskilt vanlig är den i skärgården, mycket beroende på att den där inte har så mycket skog att gömma sig i.

Stampa hårt i marken

Ute i skog och mark kan det vara bra att stampa lite extra hårt med fötterna, ormar ligger inte och lurar för att attackera utan flyr helst. De hugger bara i absoluta nödfall när du eller hunden kommit mycket nära. Att ha hunden kopplad och nära ökar förstås chansen för att du ska se var den trampar och eventuellt upptäcker i gräset. På våren ligger ormen ofta och solar sig på stenar.

Oftast blir hunden biten i nosen, men det är faktiskt värre om den blir biten i tassen eller benet, eftersom då går giftet snabbare till hjärtat. Blir hunden däremot biten i tungan eller halsen kan det snabbt svullna upp och hindra andningen. Men oavsett var din hund blivit biten, kontakta alltid veterinär och ta er hem så fort som möjligt utan att stressa hunden. Försök inte suga ut giftet eller skära i såret. Klarar du att bära hunden så gör det.

Ge inte kortison utan att ha talat med veterinär

Att ge kortison (exv Betapred) rekommenderades förr, men i dag tros effekten inte vara mer än  smärtlindrande. Det kan ju kännas bra, men om hunden inte känner smärta rör den sig mer, och sprider giftet snabbare i kroppen. Dessutom kan kortison förstöra kroppens eget försvar mot giftet. Rådgör alltid med veterinär.

Här kan du läsa mer om hur du gör om hunden blivit ombiten
Och här kan du se hur det gick för terriern Rocky som blev illa biten men överlevde

 Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Storm och Sir Väs maffia

Våra experter

Vanliga frågor om valp

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…