Nu är rekordvärmen här – så skyddar du hunden

Hjälp hunden i sommarvärmen! BIld: Agria

Nu är rekordvärmen här – så skyddar du hunden

Nu när det är värmerekord på gång gäller det att ta hand om hunden för att undvika att den drabbas av värmeslag.

– Hundar har svårt att hantera värme. Därför måste vi hjälpa dem och erbjuda svalka, vatten och skugga, men framför allt aldrig lämna hunden i bilen under varma dagar, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Extra känsliga för värmen är hundvalpar samt sjuka, gamla eller kortnosade hundar. Samma gäller hundar som har väldigt tjock och lång päls – speciellt om pälsen är svart eller mörk.

Varningstecken

Symtom på värmeslag är att hunden flämtar och har tegelrött tandkött. Den får ökad puls och andningssvårigheter. I nästa steg kan den börja kräkas och få diarré. Andra tecken är oro, förvirring och kramper, för att sedan hamna i medvetslöshet.

Agera snabbt

Om hunden visar symtom på värmeslag är det viktigt att snabb flytta den till ett svalt, skuggigt område, om möjligt bada eller duscha den i svalt vatten. Försök få hunden att dricka och kontakta veterinär.

Undvik värmeslag genom att:

  • ALDRIG lämna hunden i en varm bil
    Lämna aldrig lämna hunden ensam i en varm, avstängd bil på en varm bil eftersom temperaturen inne i bilen stiger snabbt och hunden kan drabbas av värmeslag. Vid