5 råd som skyddar din hund mot kylan

5 råd som skyddar din hund mot kylan

Vi närmar oss december och i stora delar av landet har vintern och kylan etablerat sig. Här är fem tips för att skydda hunden mot vinterkylan.

Köp ett täcke

Valpar, unghundar, korthåriga och/eller tunnpälsade hundar klarar kylan sämre än hundar med tjock och lång päls. Köp ett bra täcke i rätt storlek och hellre för stort än för litet. Tänk på att vindar kan vara kalla för hunden även vid plusgrader. Men det är viktigt att det inte är för varmt (känn med handen mellan täcke/hund). Bra om täcket är vattentätt.

Skor och tassalva

Hundars tassar klarar visserligen kyla på marken bättre än vi människor men det handlar ändå om direktkontakt med snö och is och tassarna måste skyddas. Det finns skor för hundar och smörjande tasskrämer som underlättar. På vintern saltas gatorna så det är viktigt att ta bort saltet efter promenaden, då detta kan ge torrsprickor. Tassalva behövs bara om hunden har torra tassar/sprickor, salvan mjukgör och tassarna mår bättre tills nästa promenad.

Klipp bort håret mellan trampdynorna (ej på korthåriga hundar)

Håret som växer mellan trampdynorna kan klippas bort då det annars lätt samlar upp snö och bildar snöklumpar. I snöklumparna samlas sand, salt och annan smuts upp och irriterar tassen. Torka av tassarna ordentligt efter promenad för att motverka svamp. Observera: Man ska inte klippa bort tasshåret på korthåriga hundar!

Tvätta tassarna med ljummet vatten

Tänk på att om du duschar av hundens tassar eller päls med varmt vatten när de är kalla så gör det jätteont. Tvätta därför av med ljummet vatten.

Hunden blir tröttare i kyla

Snö och kyla gör det svårare för hunden att röra sig vilket gör det extra energikrävande. Låt hunden vila och bli varm mellan promenaderna och aktiviteterna.  Arbetande jakt- och draghundar kan behöva extra energi under den kallare perioden och då kan det vara bra att ge hunden lite mer mat för att täcka upp för den extra energiåtgången. Generellt sett är dock de flesta hundar lite överviktiga och behöver inte ges extra mat under vintern.

 

ANNONS

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Usch – min hund stinker ur munnen!

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu