Nu är älgjakten igång

Foto Getty Images

Nu är älgjakten igång

Från 1 oktober råder både rådjurs- och älgjakt i större delen av landet. Vad ska man tänka på om man vill gå ut i skogen så här års?

Svampplockare, hundägare och motionärer fyller allt som oftast våra skogar med liv och rörelse. Men nu, när den stora jaktsäsongen drar igång, oroar sig en del för att gå ut i skogen som vanligt. Runt 95 000 älgar får skjutas i hela Sverige i år, dessutom över 100 000 vildsvin och andra viltarter. Drygt 250 000 svenskar löser statligt jaktkort varje år och får därmed jaga.

Vad ska man tänka på under den här perioden?

Hur kan man veta var jakten pågår? Det kan man inte alltid, men en del jaktlag sätter ut skyltar, och man kan ha uppsikt, ser man en jägare i ett jakttorn så vet man. Men under hösten pågår jakten i princip överallt. Det innebär att drivande hundar kan påträffas lösa i skog och mark.

-Men det är inte bara drivande hundar, utan även ställande, apporterande och stötande hundar, även om de är främst är de drivande man kan stöta på i skogen, säger Christina Nilson Dag, informationsansvarig på Svenska Jägareförbundet.

Hundarna jobbar alltid i samspel med sin förare, men föraren kan befinna sig långt bort, flera kilometer till och med. Hundarna kan man känna igen eftersom de oftast, men inte alltid, bär en pejl eller tjänstetäcke och ibland skyddsutrustning, vilket de har främst för att skydda sig från vildsvinsskador.

Låt jakthunden jobba

Möter man en hund under denna period som uppträder lite förvirrat, springer av och an, då kan det absolut vara en jakthund som arbetar. Den är troligtvis inte vilse utan snarare något på spåret. Möter du en hund av jakthundsras i skogen som beter sig så här, låt den jobba vidare. Kalla inte på den, koppla den inte, den är inte övergiven.

-Men använd ditt sunda förnuft, ser du en hund som springer längs vägen eller om det är helt mörkt ute och en hund är kvar i skogen, då kanske den har sprungit vilse, säger Christina Nilson Dag.

Jakthundar springer sällan fram till andra hundar, de är fullt upptagna med sin uppgift.  Jägare har lagen på sin sida, de får arbeta med sina hundar lösa i skog och mark då de tillsammans utför en viktig viltvårdsuppgift.

Jakten kräver tystnad

För din egen del kan du tänka på detta: Det är bra om man syns, så att jägaren lätt kan se att någon rör sig i marken. Använd själv något med färg, en röd halsduk, en orange mössa eller väst. Sätt gärna ett orange halsband eller väst på din hund så den också syns tydligt.

Man bör ha i åtanke att jakten kräver tystnad så det är troligtvis inte så uppskattat om man tjoar och tjimmar när man går förbi.

Som hundägare kan du se till att din hund inte springer omkring hur som helst om du vet att jakt pågår i ett område, ha extra koll.

-Om det pågår jakt bör man ha hunden kopplad, säger Christina Nilson Dag. Ha koll på din egen hund. Du får vistas i skogen, allemansrätten finns, men en god respekt mellan oss som är i skogen är en bra grund.

3 tips för bättre samspel i skogen

  1. Stör inte en jakthund som arbetar
  2. Ha koll på din egen hund
  3. Respektera varandra, vi har alla rätt till skogen

 Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Är din hund för tjock?

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…