Nosework – kul hundsport!

Nosework – kul hundsport!

Den trendiga hundsporten nosework är perfekt för dig som vill göra något kul med din hund utan krångliga eller dyra redskap. Här får du tips på hur du kan börja!

Nosework handlar i första hand om att ha roligt med sin hund, men också om att få en hund som är trött och nöjd efter ett träningspass. Sporten går ut på att hund och ägare söker efter specifika dofter i olika miljöer. Dessutom är Nosework perfekt för den som inte vill lägga pengar på utrustning och som vill kunna träna hemma. Det enda som behövs är en hund som gillar att jobba med nosen.

I början är det viktigt att det ligger en godisbit på locket, så att hunden lär sig att koppla ihop doftkällan med belöningen.

– Det är också bra om belöningen och doftkällan ligger i den första lådan i början, så att hunden lär sig att fokusera direkt när den släpps på att söka, berättar Denise Persson som är instruktör på Denise Hundkonsult i Vallentuna.

Det är viktigt att ha löst koppel och låta hunden jobba i fred och inte störa den med vare sig ryck i kopplet, korrigeringar eller prat.

Kom i gång med nosework hemma:

1. Ta fram tre till tio pappkartonger i den storlek som passar just ditt hem. Ställ dem på rad på golvet, så att hunden kan få in sökbeteendet att börja söka i första lådan och avsluta i sista. Senare, när hunden förstått vad den ska göra, kan man sprida ut lådorna i rummet.

2. Gör i ordning en liten glasburk, till exempel en barnmatsburk eller ett saltkar i glas. Koka den för att få bort doftmolekyler och gör små hål i locket.

3. Klipp av huvudet på en tops, lägg en droppe hydrolat av eukalyptus på topsen och lägg den i burken. Stäng locket.

4. Lägg en godis på locket, så att hunden kopplar ihop doften med belöning.

5. Se till att hunden är i rätt sinnesstämning, att den inte skäller, krafsar eller hoppar. Släpper du på en för het hund kan den ivern slå över och hunden bli för hårdhänt med kartongerna. När hunden är lugn och nosen rör sig, släpp hunden i löst koppel in i sökområdet.

6. Låt hunden arbeta i sin egen takt utan störningar från prat eller ryck i kopplet.

7. Ge beröm genast när den hittar gömman.

Det är viktigt att börja med några få lådor så att hunden får lära sig hur den ska göra. Tre lådor brukar vara en bra start. Sedan kan de utökas till ett tiotal lådor.

Det är viktigt att börja med några få lådor så att hunden får lära sig hur den ska göra. Tre lådor brukar vara en bra start. Sedan kan de utökas till ett tiotal lådor.

Läs mer på Svenska nosework-klubbens webbplats, www.snwk.se.

Aktuellt