Nej det är inte fånigt med skor

Nej det är inte fånigt med skor

Givetvis ska hunden gå utan skor för det mesta om den inte har särskilda problem med tassarna. Men ibland som vid mycket kallt väder, längre skidåkningsturer/pulsande i snö, drag eller hård skare kan de vara ett bra komplement. Och kanske gör de så att hunden faktiskt vill gå ut i kylan?

Skor eller sockor på hundens tassar vintertid skyddar mot:

1. Hårda iskokor som bildas mellan trampdynorna och gör ont att gå på och att  ta bort 

2. Kyla

3. Köldskador

4. Vass skare

5. Saltade vägar (salt fräter på och torkar ut tassarna)

6. Minskar risken för kloskador

7. Väta

8. Vassa saker som glas på marken,

9. Hårt underlag som sliter på trampdynor och kan vara besvärligt för hundar med känsliga tassar

10. Heta asfaltstrottoarer

Många hundar tycker däremot att det är ett konstigt påfund och är skeptiska till att ta dem på sig.  Försök att inte göra en så stor affär av det hela, låtsas som att det visserligen är något nytt, men naturligt. Är hunden mycket skeptisk, stressa inte, och skäll förstås inte eller tvinga. Ta det i små steg och låt det ta några dagar. Börja med att bara presentera dem för hunden, kanske lägga en sko mot tassen, sen sätta på och ta av direkt, nästa gång kanske bara låter hunden stå, sen ta ett par steg inne osv tills hunden känner sig bekväm.

Det ser ofta roligt ut när den lyfter på tassarna eller går stolpigt, men skratta inte ÅT hunden utan i så fall MED den, visa att det här är kul och ge massor av beröm och belöning när den tar några steg.

Var noga med att välja rätt storlek på skor eller sockor. Är du tveksam, ta hellre den större storleken. Och tänk på att på vintern behövs skor/sockor med lite fäste, sommarskor kan bli hala.

Rukka Step hundsko med rejäla spännen, reflex och gummisula, från 239-329 kr/set om 4, Arken Zoo.

Hundsocka ”Molle” i följsam neopren. Kraftig gummisula. Dubbel kardborreknäppning. 229 kr/set om 4. Globus sport

Hundsocka/Dogbootie av corduraväv i hög kvalitet, speciellt framtagenför hårt arbetande slädhundar.  Kardborrestängning. Pris från 32 kr/st, billigare vid beställning av större kvantiteter. www.gippmokk.se

 

Aktuellt