Möt hundar som behöver hjälp att gå ner i vikt

Möt hundar som behöver hjälp att gå ner i vikt

Nu börjar serien Sveriges fetaste hundar sändas på SVT Play, med Härliga Hunds hundcoach Johan Andersson och veterinär Marie Jury.

I den nya teveserien Sveriges fetaste hundar följer vi hundarna Bobby, Noah, Findus och Isabelles kamp för att under en sommar gå ner i vikt.

Det är en tävling, alla blir vinnare men bara en hamnar överst på prispallen. Lärare är Härliga Hunds egen hundcoach Johan Andersson och veterinär Marie Jury.

Vi får följa flera hussar och mattar i deras resa mot att bli mer hälsomedvetna gentemot sina fyrbenta ögonstenar. Hundarna vägs in och får sedan tävla om att gå ned till sin målvikt. Genom konkreta tips, inspiration och utmaningar från erfarna hundcoacher får hundarna Isabelle, Bobby, Noah och Findus förutsättningar till ett mer positivt liv.

Varför gör SVT att ett program om feta hundar?

– Få saker engagerar så mycket som våra husdjur och deras hälsa. Övervikt hos både människor och hundar börjar bli ett allt större samhällsproblem. Samtidigt som tiden för motion och friluftsliv minskar för många, svarar Johan Andersson.

-Djurägarnas BMI växer i samma takt som hundarnas och information och kunskap om övervikt är definitivt en fråga som berör både människor och djur. Ju mer du går ut med din hund desto mer går du ju ut själv. Om du ändrar dina kostvanor och blir mer uppmärksam på vad du stoppar i din hund så kommer ni båda att må bättre.

Hur vanligt är problemet med övervikt hos hundar? 

– 50 procent av landets hundar har problem med övervikt. Det är den i särklass snabbast växande sjukdomen hos våra husdjur idag. Och det största djurhälsoproblemet i Sverige, säger Johan Andersson. Övervikt förkortar hundens liv med cirka två år.

– Orsaken till fetma hos hundar är i nio fall av tio till att hunden får i sig för mycket kalorier i förhållande till hur mycket de förbrukar. Hundar får samma sjukdomar på grund av fetma som människor: hjärtproblem, ledproblem, cirkulationsrubbningar, sämre immunförsvar, cancer, hudsjukdomar, ledsjukdomar, ökad belastning på inre organ och högt blodtryck.

Vad kan man göra för att få en överviktig hund att komma i bättre form?

-Tänk efter vilka tillfällen hunden får något att äta ofta är det mängden mat som är den största boven. Rätt mat och mängd i förhållande till hur mycket den rör sig är A och O. Öka motionen gradvis, ta hjälp av veterinär för att få bantningsfoder.

Serien Sveriges fetaste hundar börjar onsdagen den 8 november. Programmet är skapat specifikt för SVT Play – och kommer publiceras kl 02:00 på morgonen varje onsdag.

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Vaccinationer – rätt skydd är viktigt

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret