Månadens ras

Miniature american shepherd – pigg och alert

Miniature american shepherd – pigg och alert

Miniature american shepherd en alert, smidig och energisk hund.


Har du följt serien ”Codys valpliv” i tidningen och blivit nyfiken på rasen miniature american sheperd? Här får du veta mer.

Text Annette Lantz, foto Melker Kranshed, privat

Miniature american shepherd, eller MAS som den ofta kallas, är en relativt ny hundras i Sverige. År 2018 blev den godkänd för utställning och hundsport. Rasen kommer ursprungligen från USA där den skapades i USA av små australian shepherd, som är en vallhundsras. Vallegenskaperna finns kvar hos de flesta miniature american shepherds, liksom viljan att arbeta och samarbeta med människor. Det gör att hunden passar till de flesta hundsporter.

Miniature american sheperd, kallad MAS
En miniature american shepherd, MAS, ska vara en alert hund med energiska, lätta rörelser. Det är en vig och smidig hund, stark och uthållig.
Storleken varierar från 33–46 cm, kroppen är något längre än hög. Pälsen är medellång med underull, färgerna många och färgteckningen mycket individuell. Hunden kan vara enfärgad eller melerad, med eller utan tanteckningar eller vita markeringar. Grundfärgen är svart eller röd.Svansen kan var lång, halv eller stubbsvans naturligt.
MAS, miniature american shepherd, ska ha ett uttrycksfullt huvud med mandelformade ögon som kan vara bruna i olika nyanser, blå eller melerade. Nostryffeln är svart eller leverbrun beroende på hundens pälsfärg.

Finns det något särskilt man bör tänka om man är intresserad av rasen?
Detta är en signalkänslig och reaktionssnabb hund som behöver aktiveras. Den kan ha lätt till skall och ha viss vaktinstinkt. Den kan även vara reserverad mot främmande människor. MASen har en stark flockkänsla och vill gärna samarbeta med sin flock. Pälsen är relativt lättskött, men behöver regelbunden genomkamning, särskilt när den fäller.

Om jag vill veta mer?
Hela artikeln om minature american sheperd finns i läsa i nr 2/2019 av Härliga Hund. Info om rasen och aktiviteter finns på hemsidan: www.miniatureamericanshepherd.se
Om du inte redan är prenumerant, så tecknar du en egen prenumeration här:
Prenumeration av Härliga Hund

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Vaccinationer – rätt skydd är viktigt

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret