Min hund vill inte ha kläder på sig

Min hund vill inte ha kläder på sig

Vi fick en fråga till veterinären. Vad ska man göra om hunden inte vill ha kläder på sig?

Nu har det börjat bli väldigt kallt och jag oroar mig för min hund. En släthårig taxtik som heter Greta och vägrar ha kläder på sig. Hon har flera olika alternativ, inklusive mjuk lammullströja och vadderad jacka. Hon visar tydligt att hon vantrivs med att ha kläder på sig och jag har inte hjärta att tvinga henne. Det i sin tur för med sig att jag knappt vågar ha med henne på promenad när det är kallt ute. Hur ska jag göra? Tvinga på henne kläder eller vara sparsam med promenader halva året?

Undrar Gretas matte

Veterinären svarar

Hej Gretas matte

Tack för din fråga. Många hundar uppskattar ett värmande täcke eller tröja när det är kallt ute, men långt ifrån alla. Ur denna synvinkel är de relativt milda vintrar som vi har i stora delar av Sverige en fördel för korthåriga hundar som Greta. Oftast är det inte kallare än att hunden klarar en normal promenad, även utan täcke eller annan beklädnad. Det viktiga är att hunden hålls i rörelse under promenaden så att ni inte blir stillastående långa stunder. Vid riktigt sträng kyla får du kanske begränsa Gretas promenader något, men det är fullt möjligt att hon gör detta självmant.

Sandra Douglas

Sandra Douglas är chefsveterinär på AniCura Sverige. Hon har varit veterinär i 14 år och är specialist på hund och katt. Sandra brinner förstås för sitt yrke och sätter alltid djuren i första hand. Hon talar även varmt om sitt intresse för att förbättra verksamheten och är med och utvecklar ett nytt akutsystem för Bagarmossen. Sandra bor i Haninge och är omgiven av djur hemma.

www.anicura.se

Aktuellt