Michelle & Peak – Världsmästare i lydnad

Michelle & Peak – Världsmästare i lydnad

2019 blev Michelle Holmlund och hennes border collie Peak (Vallhunden Peak) från Täby världsmästare i lydnad. Det är en fantastisk prestation. Här delar hon med sig av några tankar och tips.

Tävlingarna ägde rum i början av juli, i Tjeckien, där tävlande från Tyskland, Spanien, Japan, Polen, Finland, Norge, Schweiz med flera länder tävlade både individuellt och i lag. För ja, Michelle är faktiskt inte bara världsmästare individuellt. Även Sveriges landslag i lydnad, där hon ingår tillsammans Sarah Karlsson och Exxi (som tog brons individuellt!) och Fatima Spaho med Utterlyan´s Wimze, Karin Fischer-Kristiansson och Vallhunden Chapman, Maria Brandel och Bryggarskogens Apps (border collie) samt Maria Danielsson med Aussie Action´s Red Turning Tina tog hem den gyllene världsmästartiteln i år.

Tidigare i vår intervjuade vi Michelle Holmlund i tidningen Härliga Hund (nr 3/2019). Här är ett utdrag ur artikeln, med några av Michelles träningstips, där relationen är i fokus. Artikeln i sin helhet kan du som prenumererar läsa digitalt.

Relationen viktigast

– Det går aldrig att uppnå fina resultat om man inte har en bra relation, konstaterar Michelle Holmlund.

– Känner man sin hund väl vet man också hur man bäst tränar för att nå resultat. Därför lägger jag mycket tid på att leka och göra saker tillsammans, besöka olika platser. Jag vill skapa en stark vi-känsla från första början. Det är viktigt att det är mig som hunden föredrar, inte  andra hundar.

Michelle berättar att första tiden när Peak kom hem till oss höll hon henne lite isär från Kellie, som hon hade sedan tidigare och också tävlar med.

-Jag ville först och främst att Peak och jag skapade starka band. Men givetvis är relationen dem tillsammans viktig också eftersom vi är en familj. De fungerar fint ihop och leker ofta tillsammans. Men de har olika personlighet och jag får verkligen vara kreativ för att träna dem individuellt på bästa sätt. Peak behöver till exempel mycket peptalk, hon behöver verkligen få känna att hon är fantastisk. Kellie är mer motiverad av belöningar som boll eller att få kampa.

Ras eller ålder ingen större betydelse

Att bara träna lydnad är en jättebra aktivitet tycker Michelle.

-Det viktigaste är att du och hunden har kul tillsammans, du behöver absolut inte tävla. Däremot kan det vara inspirerande att ha klass 3 som mål, att klara de momenten. Det är där de roligaste momenten finns tycker jag. Våga snegla uppåt, det är stimulerande för er båda att lära sig nya saker och utvecklas.

Men vill ni bli bra måste du vara beredd på att jobba, betonar Michelle.

-Inget kommer gratis. Och du måste ha en hund som gillar att ta i. Rasen har mindre betydelse, det finns framgångsrika pudlar, labradorer, golden retrievers…. Att hunden blivit 4-5 år är inget hinder, vill man så går det mesta. Kanske når ni inte SM, men kanske är det inte heller målet?

Hjälp för tävlingsnerver

Om du vill tävla i lydnad, det avgör du förstås själv.

-Många har problem med tävlingsnerver, men det kan man få hjälp med. Det finns mycket häftigt inom mental träning, många duktiga tränare som kan hjälpa en med de bitarna. Tveka heller inte att prata med och fråga dem som håller på. Jag själv tycker att det är roligt att dela med mig av min kunskap. Jag vill att alla ska känna sig välkomna till  lydnadsvärlden.

Vill du följa Michelle? Facebook: Inittowinit Obidience Instagram: Holmlundmichelle

Vill du inte missa fler intervjuer med framgångsrika hundtränare i Härliga Hund? Prenumerera här:

http://harligahund.prenservice.se/

Text och foto Susann Gson Engqvist samt privat foto

Aktuellt