Med slädhundar i de italienska alperna
Att tävla med slädhundar är en sport som vuxit i popularitet i Italien. Luca Brioschi är en av dem som fastnat för sporten. Foto: Privat.

Med slädhundar i de italienska alperna

Att tävla med slädhundar är en sport som blivit alltmer populär i Italien. Luca Brioschi är den italienske mushern vars intresse för draghundsporten och för rasen siberian husky startade med hans första tik redan i början av 90-talet. Idag är han en av eldsjälarna inom Siberian Husky Club Italia och Club Italiano Sleddog.

Mushing är den internationella beteckningen för en sport där man med en eller flera hundar som drar en släde ska ta sig mellan två punkter på kortast tid. Man tävlar i olika grenar, klasser och distanser på både snö och barmark.

Jag lärde känna den italienska mushern och veterinären Luca Brioschi i samband med att han arrangerade EM i Sleddog Pragelato 2020, i de italienska Alperna, där ca 600 polarhundar tävlade i team.

Vid EM i Sleddog Pragelato 2020 tävlade cirka 600 polarhundar i Team.

Eldsjäl

Förutom att han själv tävlar är han en av eldsjälarna bakom Siberian Husky Club Italiana och Club Italiano sleddog. Att det blev just den rasen kom av att han i början av 90-talet skaffade sin första tik.
– Med Jodi började allt, säger Luca. Siberian husky var den perfekta rasen då jag fascineras av det vilda i de nordiska raserna. Styrkan, kraftfullheten och flockbeteendet som man ser hos vargar.
De första åren hade Luca vad han kallar utställningshundar men övergick snart till att ägna sig åt sport.
– Om man som jag är äventyrlig och har läst böcker av författare som Jack London, påminner rasen om en varg i familjeformat. Den varken skäller eller luktar.
Från Jodi fick han sin första valpkull där han behöll två tikar och började jobba med sina hundar.
Till en början blev det mest trekking och långa promenader i bergen med familjen. Men för sport krävdes hundar med en annan attityd till arbete och atletiska förutsättningar. Han började spänna hunden vid cykeln och tränade sedan med en sorts trehjulig cart. När antalet hundar växte övergick han till pulka och sedan släden. Allt skedde stegvis.

Bokade valp hos Vargevass

Luca kom i kontakt med mushern Karsten Grönås och den skandinaviska kenneln Vargevass, en av de bästa uppfödarna av siberian husky. Han bokade en valp men det blev få valpar i kullen så de erbjöd honom istället Lorenz som då var tre år.
Lorenz hade gått två säsonger i Team Vargevass och kommit i mål på Tobaco Trail i Kiruna 300 km och fått silvermedalj i öppna svenska mästerskapet i långdistans i februari 2015.
Enligt uppfödaren var han en väldigt söt och lite blyg hund som i deras flock inte hade så mycket att säga till om. Men hos Luca blev han snabbt en ledare.
Siberian huskyn Lorenz  kommer från den skandinaviska kenneln Vargevass,
en av de bästa uppfödarna av siberian husky. Foto: Eveline Koch.

Tio hundar

Idag har Luca tio hundar vilket är hans rekord.
– Två gamlingar på 14 år som inte längre tävlar men självklart stannar hos oss resten av sitt liv.
Av de övriga åtta var sju med till EM i Pragelato. Den sista är en valp efter Lorenz som han hoppas mycket på.
– En uppfödare kom hit för en parning och jag valde att behålla en valp efter min duktiga ledarhund.

Bra representant

Lorenz är en väldigt bra representant för rasen med fin exteriör och bra dragvilja som en siberian husky ska ha.
– Utseendemässigt är valpen som klonad efter sin far. Nu väntar vi på att se om han har samma mentala egenskaper när det är dags att börja jobba, skrattar Luca.

Men vad gör en bra slädhund?

– De lever i flock, äter tillsammans, går nära ihop i spannet så de är vana med varandra. Hundar som muckar gräl väljs bort tidigt. Man avlar inte på hundar som visar aggressivitet.
Ett team kan bestå av 2-4-6-8 hundar. Upp till 14-16 hundar på vissa tävlingar. Det fascinerande med dessa nordiska raser är hur de socialiserar i flocken med de andra hundarna.
– Flocken är dynamisk. Det gäller att hålla isär att teamet är en sak, flocken en annan. Det är inte självklart att ledarhunden i ett team även är ledaren i flocken.

Hitta rätt plats

Alla hundar lämpar sig inte för att vara längst bak precis som att en hund kan föredra att springa bredvid en speciell hund istället för en annan.
En ung hund blir sällan placerad först utan hamnar istället på sidan av någon som man vet är bra och snäll men även har auktoriteten att lära den unga hunden att hålla sig på sin plats. Med tiden hittar man hundens idealiska plats i teamet.
Själv vet Luca väl vem som är hanen som bestämmer och vem som är tiken som styr.
När en hund, precis som hos vargar, saknas måste man skapa en ny ordning. Det finns även flockmedlemmar som struntar helt i hierarkin och bara bryr sig om att må bra och trivas. Som aldrig hamnar i strid och aldrig ifrågasätter.
Hundarna åker till tävlingarna i skräddarsydda transportbilar.

Styr med rösten

Hundarna kommunicerar ständigt med varandra genom sina läten. En musher styr sitt team helt med hjälp av rösten då man inte har tyglar på samma vis som när man kör en häst.
– Har du en ledarhund tio meter framför dig är det viktigt att du får den att förstå om den ska springa till höger eller vänster med rätt kommando.
Luca använder kommandon som kallas Alaskan men var och en har sina egna uttryck. Enligt Luca har fransmännen fördelen att deras språk lämpar sig så bra.
– ”A droit” är ett mycket bättre kommando för höger än att ropa ”a destra”, skrattar han.
För att sätta igång använder han mest ”via, via, via”. För att stanna ett långt ”åhhhh” men då även en broms. Hundarna vet när de springer över mållinjen att de ska sakta in och de som varit med ett tag har lärt sig vad som gäller på tävling.
EM i Pragelato och hundarna är ivriga att få starta!

Finns tävlingar för alla hundar

I slädhundstilen där Luca tävlar används de fyra renrasiga polarraserna siberian husky, alaskan malamute, grönlandshund och samojed, som alla är polarspetsar och avlade för att gå i spann.
I andra kategorier, så kallad open, får man delta med vilken ras som helst.
– Det finns blandrashundar som har bättre förutsättningar än de här fyra, menar Luca. De är snabbare, äter mer, har mer energi och är helt enkelt annorlunda. De fightas ofta mer i flocken men lyder förmodligen bättre om du har 5-6 hundar som springer lösa bakom cykeln. En husky släpps sällan lös då den har jaktinstinkt.
Lucas team deltar i genomsnitt i en tävling per månad. Träningen däremellan anpassas efter hur hårt hundarna har presterat under tävling och vad de förväntas göra nästa gång.
Åh hej vad det går! Vid tävling kan ekipagen på korta distanser komma upp i topphastigheter på cirka 40-45 kilometer i timmen.

Förverkligade en dröm

En dröm som Luca förverkligade till sin 50-årsdag var att resa till Sverige och tävla i World Championship 2018 i Sveg i Härjedalen, där hans team körde medeldistans på 40 km längs frusna sjöar och ett otroligt vackert landskap.
Tillsammans reste de 11-12 personer som hade hyrt en liten stuga där de satte upp den italienska flaggan.
– På typiskt italienskt vis hade vi packat bilen full med mat så på kvällarna kom de även från andra team och åt vår ”spaghettata” med oss.
Att vara musher är en livsstil. Ordet kommer från franskans ”marché” men används enligt Luca lite väl lättvindigt idag.
Luca Brioschi förverkligade en dröm när han deltog i World Championship i Sveg 2018. Foto: privat.

Respekt  viktigast

Tre saker är för honom avgörande för att kalla sig musher. Man bör ha minst fyra hundar framför sig i sitt spann och köra på snö. Idag kallar man sig musher med bara två hundar eller rent av med bara en hund spänd framför en cykel…
Det viktigaste är respekten för djuren, passionen för sina hundar och för sporten i sig.
– Visst är det viktigt att mäta sig med andra men det handlar lika mycket om att träna hundarna så att de har det bra, som att vinna. Den dagen jag inte längre kommer att utföra sporten kommer mina hundar självklart att vara kvar hos mig.
Text och foto Lena Bomler