Med extra känslighet för människors olika känslolägen

Med extra känslighet för människors olika känslolägen

Bordercollien Femme arbetar tillsammans med sin matte Karin Strandberg på föreningen Lära med Djur. 

Karin, du arbetar tillsammans med din hund Femme varje dag. Vad gör ni?

Jag och Femme arbetar på Lära med Djur som jag driver tillsammans med min kollega Hanna Askered. Lära med Djur är en ideell förening samt daglig verksamhet enligt LSS som riktar sig till människor med neuropsykiatriska funktionsvariationer såsom autism, adhd mm. Vi arbetar på en lantligt belägen gård i Vallentuna med djur som pedagogiska och terapeutiska hjälper.

Vilken är Femmes talang i sitt arbete?

Femme är en glad och framåt hund, men som samtidigt har en hög känslighet för människors olika känslolägen. Hon känner snabbt in om någon behöver extra stöd. Hon har en naturlig fallenhet att arbeta i gårdsmiljö med direkt närhet till andra djur. Hon kan både koppla av samt är alltid positiv till aktivitet.

Vad är det bästa med att arbeta tillsammans?

För mig personligen innebär det att jag kommer ut på ett naturligt vis då en stor del av mitt arbete är förlagt på kontoret. Men Femme är också en fin följeslagare när jag motionerar häst i skogen. Professionellt sett har Femme en viktig funktion som både motivator, stöd och glädjespridare.

Finns det några svårigheter?

Nej, jag ser bara fördelar i att ha förmånen att arbeta tillsammans med min hund. Ok, hon kan vara rätt gårdslerig innan hemgång och kan behöva en lättare tvagning.

Vad gör ni tillsammans när ni är lediga?

Eftersom vi är rätt aktiva i arbetet försöker vi ta det lite lugnare på fritiden med familjen, friluftsliv och vandring samt vallning av får. Det sistnämna är en viktig del i att ge Femme utlopp för sina naturliga beteenden. Vi får se om vi breddar utbudet i verksamheten på Lära med Djur, så vallning blir en naturlig del av vårt dagliga arbete.

Aktuellt