Måste man belöna med godis?

Måste man belöna med godis?

Läsarens fråga:

Hej! Jag har läst många av era artiklar och reagerar på att det de flesta gånger belönas med godis. Måste man göra det anser ni? Min hund verkar inte speciellt intresserad av godis och jag har haft andra hundar genom åren som fungerat hur bra som helst utan att använda det.

Undrande

Hundcoachens svar:

Hej och tack för din fundering! Det är egentligen en väldigt komplex fråga, men om vi tittar lite grundläggande på hur hunden fungerar kan vi se att hundarna gör det som lönar sig för dem och de får vinning av. Det kan antingen vara att man får något man vill ha (oftast någon form av belöning) eller undviker något man inte vill ha (till exempel någon form av obehag). Båda delarna går att använda i träning och för att forma hundens beteende. När vi jobbar med belöningar blir träningen många gånger mycket roligare för både oss och hunden och konsekvensen om vi skulle göra fel blir många gånger mindre.

Vad som är en belöning för en hund kan variera enormt. Vissa hundar är avlade med mycket ”will to please”, de hundarna kan många gånger se det som en belöning att deras förare är nöjd och en klapp eller några peppande ord kan få dem att fortsätta. Andra hundar är mer självständiga och vi behöver plocka eller ge tillgång till andra saker än oss själva för att det ska anses vara en belöning.

Fördelen med godis är att många hundar är beredda att jobba för det men även att man kan göra många repetitioner i rad. Sen finns det även träning där vi varken vill jobba med belöningar eller obehag, som till exempel miljöträning.

Men ett kort svar på din fråga blir: – Nej, man måste inte använda godis. Men det blir mycket roligare och ger många gånger ett snabbt resultat i träningen!

Fredrik Karlsson, hundcoach

Aktuellt