Märker hundar när människor ljuger?

Märker hundar när människor ljuger?

Hur smarta är egentligen hundar? Supersmarta! Det vet ju alla vi som har hund, men en studie gjord vid universitetet i Wien visar att hundar kan läsa av om en människa inte talar sanning. Hur är det möjligt?

Ett team av forskare vid universitetet i Wien har funnit att hundar ibland kan berätta när människor ljuger för dem. I forskningsrapporten som publicerades i Proceedings of the Royal Society B beskriver gruppen experiment de utfört med hundratals hundar och vad man har lärt sig om hundars förmåga att upptäcka när okända människor försöker lura dem.

Forskarna baserar sin slutsats på följande:

I experimenten lärde de 260 hundar att följa råd från en okänd människa. Råden de följde gällde valet av vilken av två skålar som innehöll en dold godbit. Genom att följa råden fick de godiset.

Men sedan blandade forskarna ihop saker och ting. De tillät hundarna att se på när en annan okänd människa flyttade godiset från en skål till en annan. Ibland var ytterligare en okänd person med som såg på, samtidigt som hunden, när detta gjordes. Och ibland var denna person inte med. 

Beviset

Forskarna genomförde sedan samma experiment med hundarna, och den andra personen i bytet, för att se om hundarna skulle fortsätta att följa råden. Och det är här forskarna fann vad de menar är att hundar kan läsa av om en människa talar osanning. För forskarna fann att hundarna ignorerade råd om personen inte hade varit närvarande när skålarna bytts. Hundarna handlade som om de visste, att personen inte visste, vilken skål som godiset fanns i. Men ännu viktigare, hälften av hundarna ignorerade rådet när de visste att människan pekade på fel skål – bevis som tyder på att hundarna visste att människorna ljög för dem.

Aktuellt