”Man kan göra allt man vill med dem”

”Man kan göra allt man vill med dem”

– Grand danois kallas för ”the gentle giant”. De ska vara snälla och timida och älskar sin familj. Det är en mjuk och känslosam hund. Allt de gör i träning är av kärlek till sin ägare, inte träningslust som en brukshund. Den som berättar är Sofia Gidlund som driver Kennel Ganteus i Sundsvall. Hon har fyra egna grand danois och deläger även några. Rasen passar bättre till lite mer erfarna ägare tycker hon, just för att allt den gör blir så mycket på grund av dess storlek.

Den kommer bli stor!

– Det är en snäll ras men om man inte kontrollerar den så kan det bli väldigt otrevligt på promenader, exempelvis om hunden hoppar på en. Man bör börja uppfostra den tidigt och alltid ha i åtanke att den kommer att bli stor! Den är inte så lätt att hantera när den som ettåring väger cirka 60 kilo… Grand danois älskar barn, men allt för små barn blir lätt omkullputtade av en stor valp som inte har koll på sin kropp, samt att svansen är väldigt hård. helst i ögonhöjd. Rasen är jättekul att träna olika bruks- och lydnadsgrenar med, men du skaffar inte en grand danois om du vill tävla SM i agility, menar Sofia.

En känslig ras

– Annars passar den de flesta med ett stort hjärta, en stor plånbok och mycket humor! De är jättebebisar som tycker om att ha fysisk närhet och mycket kärlek. Något man bör vara noggrann med är att miljöträna sin valp. Det är en känslig ras och får den inte uppleva saker så kan den få mycket rädslor! Det Sofia älskar med sina hundar är att de gärna hänger med på upptåg men är lika nöjda med dagar då man inte gör lika mycket!

Kärleksfulla

– Jag älskar dem för att de är så kärleksfulla! Man kan göra allt man vill med dem, det är du som person som sätter gränserna!

Aktuellt