”Man får lära barnen att vara varsamma”

”Man får lära barnen att vara varsamma”

Loke 5, Rasmus 9 och Ludvig 12 älskar Tor lika mycket som han älskar dem. Foto Privat

Det är mycket att tänka på när familjen har utökats med en liten valp. Oavsett om den lilla om ett år väger 40 kilo eller mer så är den ganska bräcklig den första tiden. Familjen Olsson har en chihuahua och när Tor var ny i familjen så fick barnen lära sig att vara försiktig med sin nya kompis.

Hemma hos familjen Olsson i Färila, Hälsingland, är det sällan tråkigt. Med tre pojkar i familjen, 11, 8 och 5 år gamla händer det oftast något och mitt i händelsernas centrum vill gärna chihuahuan Tor, ett år vara.

– Han gillar verkligen att hänga med barnen, en mer sällskaplig hund får man leta, säger pappa Filip Olsson, som även beskriver Tor som pigg och modig.

Är det något särskilt ni har fått tänka till kring när det gäller Tor och barn?

– På grund av sin litenhet är en Chihuahua förstås bräckligare än de flesta hundar, och kanske inte det självklara valet i en familj med småbarn. I vår familj har det fungerat bra, vi var med en gång väldigt noga med att lära barnen att inte lyfta upp och bära omkring på Tor. Inte heller att lyfta upp honom i en soffa eller säng och lämna där. Ett hopp ner på golvet skulle kunna resultera i brutna ben.

Något mer som ni vill dela med er av när det gäller barn och valp?

– Vi brukar också påminna om att hunden är ingen leksak, däremot kan man leka varsamt med Tor – om han vill. Och att inte störa när han ligger och vilar.

– Man får förstås också påminna om att småprylar som legobitar och liknande kan vara farligt om Tor hittar dem. Mest koll får vi faktiskt ha på våra strumpor. När han vill busa, hämtar han strumpor i tvättkorgen och ”gömmer” under köksbordet.

ANNONS

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Usch – min hund stinker ur munnen!

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu