Magnifik lejonlik väktare med blå tunga
Chow chow

Magnifik lejonlik väktare med blå tunga

Chow chow är onekligen en ras som drar blickarna till sig, vilket den ofta struntar i totalt.

Chow chow är en hund som rör sig med stolt och värdig hållning. Den har ett lejonlikt utseende och svansen ska bäras väl över ryggen. Ett utmärkande drag på en chow chow är att de har blå tunga och munhåla. Och den är även känd för sin karaktäristiska pendlande gång.

En chow chow ska vara kompakt och kvadratiskt byggd med en mankhöjd på mellan 46-56 cm. Pälsen finns i två hårlag – långhår och korthår. Färgen är enfärgat svart, blå, röd, fawn och creme.

Kommer från Kina

Rasen kommer ursprungligen från Kina och användes mest för jakt och vakt, bland annat för att vakta tempel. På 1800-talet inleddes avelsarbetet i England och 1895 skrevs den första rasstandarden, som i stort sett gäller än idag. Redan år 1924 registrerades den första chow chowen i Sverige, och i mitten av sjuttiotalet importerades den första korthåriga chow chowen till Sverige.

Vissa individer har ganska mycket jakt och vakt i sig fortfarande. Men de används sällan som jakthundar, utan har fått en mer framträdande roll som sällskapshundar. Det man bör tänka på är att de behöver socialtränas från tidig ålder, då de kan vara reserverade mot främmande människor. Det är en tystlåten ras, men skäller ordentligt när det verkligen behövs.

För vilken typ av ägare passar chow chow?

Det är en hund som passar de flesta människor. Men är kanske inte den optimala rasen för någon som vill ut och springa eller cykla med hunden längre sträckor. Man måste som ägare vara ganska envis och ha stort tålamod, då det är en mycket envis ras som gärna vill bestämma om vart man går, och om man ska gå överhuvudtaget. De är mycket lättlärda, men kan vara svårmotiverade. Om man har tillräckligt gott godis så kan det gå bra.

Veta mer?

Vill du veta mer om chow cow ska du läsa hela artikeln i det senaste numret av Härliga Hund.

Om du inte prenumererar kan du beställa en prenumeration här!

Eller besök klubbens hemsida www.chowchowringen.com.

 

ANNONS

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Veterinären svarar

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?