Lyssna på Hund och Katt

Lyssna på Hund och Katt

Programmet ”Hund och katt” sänds under sommaren i Sveriges Radios P1. För er som missat denna fantastiska programserie så går det bra att lyssna när man vill i appen Sveriges Radio Play, där alla avsnitten finns. Bara sök på ”Hund och katt”. Vi passade på att ställa några frågor till programledare Agneta Furvik.

Hej Agneta! Du arbetar med radioprogrammet Hund och Katt på P1, Sveriges radio. Berätta – vad handlar det om?

– Det är inget vanligt husdjursprogram utan utforskar människans relation till sina husdjur, och vice versa. Vi pratar inte så mycket om bästa fodret eller lydnadstipsen utan mer om lite djupare saker. Till exempel hur våra hundar och katter kan få det så bra som möjligt när det gäller livskvalitet, frihet, rätten att få vara hund eller katt. Och vilket ansvar och vilken makt vi människor faktiskt har när det gäller att leva med husdjur.

– I varje program har vi med oss verkligt kunniga experter, forskare, hundtränare, veterinärer, hund- och kattpsykologer etc, som jag lärt mig sååå mycket av – vad mycket kunskap det finns!      

Vilket program har gett mest respons?

– Vi har fått mycket fin respons efter varje program, och det fortsätter, med mejl och även på Instagram och Facebook, där man hittar oss på FB-sidan ”Sveriges Radio P1”. Det vi vet hittills är att närmare en halv miljon lyssnar på programmet i radio, på de båda sändningstiderna, och ännu fler lyssnar via appen, när det passar dem – till exempel på hundpromenaden!

Har du en drömgäst? Eller ett dröminnehåll?

– Hmm, svår fråga… Våra gäster – tre per program – har imponerat djupt på mig, och de är faktiskt alla riktiga drömgäster. Men om jag tänker efter vore det roligt att få prata med Kungen om hans liv med hundar! Han och hans familj har ju haft flera under många år, och det vore intressant att höra mer om hans tankar, känslor och erfarenheter kring hundar och andra husdjur!

Varför ska man lyssna till Hund och katt?

– Tja, varför skulle man INTE lyssna?!? Faktum är att vi har entusiastiska lyssnare som säger sig inte ha varit intresserade av husdjur tidigare. De har varken hund eller katt, men tycker frågorna och svaren i programmet är så intressanta – det är väldigt roligt! Det ger så mycket ny kunskap och nya insikter att försöka se tillvaron mer från djurens perspektiv. Och även flera riktiga tankeställare om hur vi kan göra våra husdjurs liv ännu lite bättre. Ibland med ganska enkla medel – det där med lite mer frihet kan vara så enkelt som att låta hunden välja väg när ni kommer ut från porten eller ytterdörren för att gå ut och gå.

– Det gör till exempel en av dem vi intervjuat för programserien, författaren och aktivisten Mian Lodalen. Mian adopterade hittehunden Bobbi från Irland, och lovade Bobbi att hon ska få göra något roligt varje dag och ha så mycket frihet som det är möjligt för en hund som bor i storstan.

Hur ser framtiden ut för programmet?

– Det finns ännu inget planerat för framtiden, men vad vet man – kanske till nästa sommar! Inget är bestämt än, men jag och min fantastiska producent Susanna Einerstam hoppas verkligen få komma tillbaka i detta spännande ämne!

Aktuellt