Hundens beteende

Lyfter din tik på benet när hon kissar?

Lyfter din tik på benet när hon kissar?

Att hanhundar markerar högt upp är vanligt, men även en del tikar lyfter på benet.

Doftmarkeringar är en viktig del i hundars kommunikation med varandra. Men visste du att både tikar och hanhundar kan lyfta på benet när de kissar? 

De allra flesta könsmogna hanhundar lyfter på benet när de kissar. Varför de gör det brukar förklaras med att de vill sprida sin doft maximalt samt för att ju högre upp de sätter sin doftmarkering, desto större ger de intryck av att vara. Enligt en studie av Dr. Betty McGuire vid Cornell University som studerat hundars urinmarkeringar i hundstall, är småväxta hundar också mer benägna att markera högt upp än stora hundar. Därför både kissar och bajsar en del gärna exempelvis på en sten eller andra föremål som höjer sig över marken. Men förklaringen kan lika gärna vara att om markeringen hamnar en bit upp är den lättare att uppfatta, eftersom den kommer mer i noshöjd för fler hundar.

Det finns även de som menar att hundar med gott självförtroende är mer benägna att sätta sina doftmarkeringar ”högt” än de som är lite mer försiktiga och osäkra. Det är svårt att hitta vetenskapliga belägg för detta, men att doftmarkeringarna är ett viktigt sätt att kommunicera är otvetydigt.

Tikar som lyfter på benet
Men inte bara hanhundar lyfter på benet, en del tikar gör det också. Det är vanligare hos okastrerade tikar och särskilt när de löper. Men vissa gör det mer eller mindre alltid och kan ”spara på urinen” under promenaden för att kunna skvätta ofta, precis som en hanhund.
Vissa lyfter bara lite på ena bakbenet, andra kan backa in mot exempelvis ett  träd och lyfta rumpan mot det för att markera högt eller till och med ställa sig på frambenen och kissa bakåt! Det är inte så vanligt att de lyfter benet riktigt lika högt och tydligt som hanhundar, men det förekommer.

Troligen är skälen till att tikar lyfter på benet de samma för tikar som för hanhundar, men varför vissa gör det och inte andra verkar inte riktigt utrett än. Kanske är de bara helt enkelt mer intresserade av att kommunicera?

Av Susann Gson Engqvist, Foto Getty Images
Källa petmd.com mfl

Mer om hundens beteenden:

Varför viftar hunden på svansen?

 

 

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Vaccinationer – rätt skydd är viktigt

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret