LAGAR OCH REGLER
Sista delen i Lilla Valpskolan handlar om lagar och regler som gäller hundar och hundögare.

LAGAR OCH REGLER

Det här är den åttonde, och sista, delen av Härliga Hunds Lilla Valpskola. Tidigare avsnitt hittar du på www.harligahund.se

För dig som är ny hundägare är det bra att läsa på vad som gäller för hundhållningen i Sverige. Här är några av de viktigaste reglerna i korthet. Mer info hittar du på www.jordbruksverket

Du får inte binda din hund inomhus

Hunden får vara bunden utomhus, men inte mer än två timmar och du måste se till så att den inte skadas. Valpar under sex månader får bara vara bundna under kortare stunder.

Hundar får inte förvaras i bur

Annat än vid utställning, tävling och prov och vid träning inför prov (se särskilda regler). Du får inte låsa in hunden i bur inomhus, till exempel på natten. Sover den i bur ska dörren vara öppen/borttagen. I samband med transport får hunden förvaras i bur eller i bilens kombiutrymme. Förvaringen får dock inte överstiga tre timmar då bilen står stilla och hunden ska kunna stå och ligga naturligt.

Om rätt halsband

Elhalsband och stackelhalsband får inte användas på hundar.

Inte skrämmas

Hunden får inte störa eller skrämma människor eller andra djur. Om hunden skadar någon eller förstör något är du ersättningsskyldig. Så se till att ha bra försäkring.

1 mars till 20 augusti

Mellan 1 mars och 20 augusti får hundar inte springa lösa där det kan finnas vilda djur. Under resten av året ska hundägarna se till att de inte driver eller förföljer vilt när de inte deltar i jakt. Ofta finns lokala föreskrifter rörande var hunden måste vara kopplad.

Registrering

Alla hundar ska märkas med ett unikt id-nummer och registreras i Jordbruksverkets centrala hundregister där också ägaren ska registreras. Du är skyldig att märka och registrera din hund innan den är fyra månader. Om du köper en hund som är äldre än tre månader ska du märka och registrera den inom fyra veckor.