Lilla Valpskolan del 5 – Så blir valpen rumsren

Lilla Valpskolan del 5 – Så blir valpen rumsren

Det här är den femte delen av Härliga Hunds Lilla Valpskola. Tidigare avsnitt hittar du på www.harligahund.se. Nu handlar det om att lära valpen bli rumsren.

Hur fort valpen blir rumsren beror mycket på dig och hur ihärdigt ni tränar. Det gäller nämligen att vara beredd att springa ut så fort det finns risk för att den behöver uträtta sina behov. Oftast blir det bråttom när valpen precis har vaknat, ätit eller när den lekt, och det är ju ungefär vad den gör om dagarna. Så bespetsa dig på att ni kan behöva ta en tur ut varannan timme, ibland ännu oftare, i början.

Ha tålamod

När du misstänker att det är dags, lyft upp valpen (om den inte är väldigt stor och tung) och bär den så snabbt som möjligt utomhus. Sätt ned den på ett lämpligt ställe. Beröm ordentligt när den gör ifrån sig. Men var inte alltför översvallande så den blir orolig eller kommer av sig. Börjar den göra annat får du försöka vänta ut den. Låt den inte börja dra iväg innan den gjort sitt. Därför kan det vara klokt att i början alltid gå till ett och samma ställe där det är lugnt och inte så mycket annat som kan väcka valpens nyfikenhet. Vissa försiktiga valpar kan också tycka att det är obehagligt att kissa där det finns mycket doft från andra hundar. Vem vet vilka stöddiga meddelanden kvarterets tuffingar marinerat ned i gräsmattan…

Skäll inte på valpen!

När det händer en olycka inomhus, för det kommer det att göra, ska du inte skälla på valpen och absolut inte stoppa ned dess nos i kisset. Det är fruktansvärt obehagligt för den och den förstår inte varför du gör något så dumt emot den.

För din egen skull är det smart att se till att ta bort mattor och annat som hunden kan kissa på, ställ gärna skorna i ett skoställ en bit upp från golvet och släng inga väskor eller kläder på golvet. (Kan vara ett bra tillfälle att uppfostra barn och tonåringar samtidigt…) Se till att du snabbt kan komma ut när det pockar på. Ha halsband/sele, koppel, bajspåsar dina egna skor och ytterkläder lätta att fånga i farten vid ytterdörren.En skurmopp som står redo är inte heller så dumt. Det finns särskilt spray som tar bort doften där det skett en olycka. En del hundar kan annars gå tillbaka till där de uträttade sina behov senast.

Äntligen rumsren

När valpen så småningom börjat förstå att den inte ska kissa hur och var som helst, kan den börja trampa runt och kanske gnälla lite när det är dags. Lär dig att se tecknen och beröm valpen för att den säger till.

En del använder en tidning eller en så kallad valpdyna av absorberande vadd som man lägger innanför dörren och sätter hunden där när den ska kissa. Det kan vara praktiskt om du bor många trappor upp i ett flervåningshus och det tar lång tid för er att komma ut. När valpen har fattat galoppen. Att det är här, vid dörren den ska kissa, tar du bort tidningen/dynan. Valpen blir då fundersam när den inte har något att göra sina behov på och börjar gnälla eller trampa runt. Det vill säga, kommunicera med dig att den behöver gå ut. Då är ni snart i mål!

http://www.harligahund.se/2017/10/21/29657/

Aktuellt