Lättläst bok om hundar

Lättläst bok om hundar


Det finns en miljon hundar i Sverige. Åtta av dem finns med i LL-förlagets nya bok Hundar av Helene Lumholdt och fotografen Riccardo Palombo. En bok som i text och bild skildrar hundarnas personlighet och liv.

Helene Lumholdt fick idén till boken under coronapandemin när många vistades mycket hemma och intresset för hundar växte explosionsartat.

– När samhället stängde ner upplevde många isoleringen som ett stort problem. För vissa var eller blev hunden den enda man hade i sin närhet. Det blev så tydligt att relationen till en hund är viktig för många. Jag ville skriva om den relationen och om hundarnas individuella personligheter, berättar hon.

Olika personligheter

I boken porträtteras de åtta hundarna med hjälp av sina hussar och mattar, som berättar vad som utmärker just deras hund och gör den unik. Här finns både stora hundar, som blandrashunden Loppan, och små som den pyttelilla chihuahuan Tino. Helene Lumholdt berättar att hon ville ha med olika hundraser och personligheter och att det inte var svårt att hitta kandidater till boken.

– Jag blev överöst av förslag! För många är hunden en familjemedlem, nästan som ett barn. Alla ser det unika i just sin hund och är stolta över den. Till sist bestämde jag mig för att skriva om Loppan och de sju andra. Jag fastnade för deras personligheter.

LL-förlaget, som är en del av Myndigheten för tillgängliga medier, ger ut lättläst litteratur för vuxna och unga vuxna. Förlaget ger ut omkring 15 böcker varje år, både faktaböcker och skönlitteratur.

Myndigheten för tillgängliga medier ger personer tillgång till litteratur, nyheter och samhällsinformation på det sätt som passar dem, oavsett läsförmåga eller funktionsnedsättning. MTM är en statlig myndighet under kulturdepartementet.

Aktuellt