Låt hunden få mat på olika sätt

Låt hunden få mat på olika sätt

Variation förnöjer! Hundar är inte så knussliga, men visst kan man variera hur måltiderna serveras. Låt hunden jobba för maten så blir matstunden en aktivering. Tips kommer här.

Att låta hunden jobba för maten är en riktigt bra aktivering. Det finns enkla lösningar precis utanför din dörr, eller så går du förbi djuraffären och spanar in utbudet. Vad du än väljer så kommer det troligtvis leda till att matstunden, som för många hundar går väldigt fort, tar lite längre tid. Dessutom blir det roligare och mer utmanande –  den där svansen som viftar när något kul är på gång –  den kommer att jobba.

Ett matpaket

Slå in middagen i ett gammal mjölkpaket (eller någon annan kartong) till exempel. Häll bara ner torrkulorna, eller tryck ner blötfodret och gör ett paket av middagen. Sen blir det till hunden att först öppna sitt paket innan maten går att komma åt. Bra aktivering!

Aktiveringsmatskål

På marknaden finns idag otaliga varianter av så kallade aktiveringsmatskålar. De är tänkta för hundar som äter fort. Genom olika lösningar får man hunden att arbeta mer för att få i sig maten, och då tar det längre tid att få i sig maten. I dessa kan du lägga både torrfoder och blötfoder.

Utomhusservering

Så uppiggande. Bara släng ut de torra kulorna (eller vad nu middagen till hunden blev) i gräset. Säg ”varsågod” och låt hunden börja jobba för sin föda. Det är nyttigt på många vis. En middag som i matskål tar några få minuter att slufsa i sig tar som grässervering väldigt mycket längre.

Snuffelmatta

Namnet låter lite roligt, som om det antyder på ljudet hunden gör ifrån sig när den ”snörvlar” omkring med nosen för att leta fram sin mat. Den här fungera ungefär på samma vis som utomhusservering. Man får lägga kulorna/hundmaten/inte blötmat ner i mattan på olika ställen så letar sig hunden, tack vare det fantastiska luktsinnet, sig fram till all mat.

Aktuellt