Lär hunden att skälla på kommando

Att lära hunden skälla på kommando kan vara en livräddare

TIPS & TRIX

Lär hunden att skälla på kommando

Att lära hunden skälla på kommando är inte bara ett kul partytrick ( Om du tycker att matte är bäst i världen – skäll! ) utan kan också vara användbart, ja kanske till och med livräddande.

Text Carro Alupo, Susann Engqvist

Hundar som vistas i skog och mark kan komma bort. Har de lina eller koppel efter sig kan det trassla in sig  och fastna. Även utan koppel kan hunden till exempel hamna i en grop, ett tätt buskage den inte kommer ut ifrån eller kanske skada sig så den inte kan röra sig. Jyckar kan också bli fast på ett mentalt plan, om de till exempel flytt i rädsla och sedan inte vågar sig fram.

Det är svårt att hitta en tyst hund i en stor skog. ”Skall” är då en utmärkt tvåvägskommunikation där du får information om var hunden befinner sig genom att lokalisera skällandet. Och för hundar som tystnat av rädsla kan skall-kommandot funka som en väckarklocka. Ett blygt bjäbb ljuder genom skogen, och kommer pepp och beröm till svars brukar det öka i styrka. Att lära hunden skälla på kommando är lite som att installera en walkie-talkie som kan användas i nödfall. Byt batterier då och då genom att binda upp hunden en bit i från dig, kommendera ”skall” och återvänd och belöna när hunden skäller. Gör det svårare genom att binda upp hunden och låta terrängen sluka dig så ni inte ser varandra.

Att lära hunden skälla kan också vara användbart för dig som inte vill riskera att komma för nära rådjur, harar eller annat intressant vilt på skogspromenaden. En skällande hund skrämmer bort det mesta som annars kan locka den att att försöka jaga efter eller tappa fokus för.

Hur får man då hunden att skälla på kommando?

Ett tips är att använda gärna Do as I do konceptet, det vill säga, låta hunden härma dig.
Visa belöningen hunden hemskt gärna vill ha, sätter den bakom ryggen och sedan skäll själv. När du tystnar inväntar du att hunden härmar mig. Vissa hundar tar i från klorna och bjussar på skarpa skall direkt, medan andra hittar sin röst lite mer trevande. Belöna även de blygsammaste tendenser, så har du snart lockat fram ett skall på kommando.

Lycka till!Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Är din hund för tjock?

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…