Länsveterinärer varnar för utländska hundar

Förra veckan konstaterades ett fall av den potentiellt dödliga sjukdomen leichmanios hos en hund i Östergötland. Även hjärtmask och den smittsamma tumörsjukdomen TVT har hittats – sjukdomar som normalt inte finns i Sverige.

– Det handlar om få fall, men vi ser att det ökar. Det värsta scenariot är att vi får in rabies, säger länsveterinär Helen Loor till Corren.se.

Länsveterinärerna i Östergötland vill avråda alla från att köpa en gatuhund från ett annat land.

– Jag har full förståelse för dem som vill hjälpa de här hundarna. De har ju verkligen ett tufft liv. Men vårt budskap är: Ta inte hit dem utan hjälp dem på plats. Det finns seriösa organisationer i de här länderna dit man kan skänka pengar om man vill hjälpa hundarna, säger Helen Loor.

Att importerade hundar kan bli sjuka och dö är en orsak att inte ta hit dem. En annan är risken för att sjukdomarna ska få fäste och sprida sig i Sverige.

Jordbruksverket och djurskyddsorganisationer avråder också från att ta hand om gatuhundar, och att kontrollera att alla papper är korrekta när man köper hund, eftersom smuggelhundar ökar. De ofta kommer ifrån valpfabriker eller säljs som svenska hundar fast de inte är det.

Loor uppmanar alla hundköpare att kontrollera dokumentationen noggrant. Finns det ett veterinärintyg som är högst sju dagar gammalt? Finns det vaccinationsintyg? Är den registrerad hos Svenska kennelklubben?

Läs mer hos Corren.se

 Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Jag och dogsen på semester

Våra experter

Vanliga frågor om valp

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…