Resa längre bort än Europa
Resa med hund

Resa längre bort än Europa

Vad är skillnaden om man tänker åka utanför Europa med vovven? Är det möjligt att resa med hunden med till andra kontinenter?

Det är olika regler som gäller i länderna utanför EU. Länderna delas in i listat eller ett icke listat tredje land beroende på situationen med rabies. Gruppen listade tredje länder är länder utanför EU som har fungerade kontrollsystem för rabies. I de icke listade tredje länderna finns en större risk för rabies. Gå in på Jordbruksverkets hemsida och kika på vad som gäller för varje land för att undvika problem med inresan.

–          Många smittsamma hundsjukdomar och parasiter, som till exempel dvärgbandmask och hjärtmask, är vanliga utomlands, till exempel i Sydeuropa. Därför rekommenderar vi avmaskning av hundar som vistats utomlands, säger Pernilla Melander.

Gillar inte att resa

Alla hundar gillar inteatt resa. Här får du se till hundens bästa. Känner du att det blir stressande och jobbigt för hunden att följa med på resan återstår att hitta ett bra alternativt boende till den. De flesta hundägare har ofta ett utbyte med en annan hundägare, en extra hundvakt är mycket värt vid många tillfällen. Kan inte han eller hon denna gång kan man alltid vända sig till ett hundpensionat. Men även här gäller det att vara ute i god tid – det är många som behöver extra hjälp med hunden under sommaren. Ta reda på vilka rutiner pensionatet har för skötsel av hundarna så du känner dig trygg i att din hund kommer ha det bra är du är borta. Stäm även av vad pensionatet önskar ifråga om vaccinationer mm. Mer om hur det kan gå till på ett hundpensionat hittar du på sidan 54.

Sammanfattningsvis kan man säga att det ofta går utmärkt att ta med hunden utomlands, men planera din resa i god tid! Och då är det snarare fråga om månader än veckor.

Några goda råd inför utlandsresan

– Använda fästingmedel och undvik att hunden kommer i kontakt med gatuhundar.

– För att minska omställningen är det bra att ta med hundens vanliga foder, om man är borta länge går det bra att successivt växla över till annat foder.

–  Vänj hunden att sitta själv i buren innan resan så den känner sig trygg. Gärna en filt eller något som den tycker om. Den stora hunden transporteras i lastutrymmet i bur som är godkänd för transport, även den buren har hunden med sig inför resan.

Håll koll på kortnosade hundar

Om din hund har en kort nos (brakycefalisk) kan det föreligga en risk för andningsproblem på grund av förändringar i lufttrycket under en flygresa.  Kortnosiga hundar är också generell känsligare för värme, tänk på det om ni åker till ett varmt land.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Övningen ”dirigenten”

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…