Lång lina lösningen

Med lina på hunden kan du träna som att den vore lös, men ändå vara säker på att kunna förhindra att den till exempel inte kastar sig i sjön efter fåglarna...

Lång lina lösningen

Så här års när man verkligen njuter av  hundpromenaden ska man ha sin hund under extra uppsikt. Men man måste inte använda ett kort koppel. Använd en lång lina och ge hunden kontrollerbar frihet. Flexikoppel är sällan lika bra.

Givetvis måste din hund få lite frihet och större rörelseradie ibland, även om det inte är lämpligt att låta den springa helt lös. Men välj då hellre dina tillfällen – och skaffa två koppel. Ett kort för promenader i trafik eller för den snabba kissrundan. Och ett lite längre, ja kanske till och med en riktigt lång lina på över 10 meter, för platser där hunden kan röra sig mer fritt. När hunden går i det korta kopplet. Det behöver ju inte vara jättekort, men kontrollerbart, max ca 2–3 meter, får den helt enkelt inte göra några större utsvävningar. Då tränar ni på att gå ordentligt i kopplet. När ni sedan kommer till parken, skogen, stranden eller annan plats där hunden kan röra sig mer fritt, byter ni till det långa.

Ett flexikoppel kan tänkas som en bra lösning och det kan det vara om det hanteras på rätt sätt. Vilket dessvärre är en konst få behärskar. Inte heller alla flexikoppel lever upp till vad man kan förvänta sig när det gäller tillförlitlighet för spärrar till exempel. Det händer tyvärr en del olyckor med hundar som kommer ut i trafiken eller fastnar i hissdörrar. Dessutom gör flexikopplets konstruktion att hunden ständigt drar, vilket kanske inte är önskvärt i andra sammanhang.

Detta gäller

Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Detta framgår av paragraf 16 i lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. Där står att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.

Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden 1 mars till 20 augusti. I praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Ordet ”kopplingstvång” eller ”koppeltvång” finns däremot inte i lagstiftningen, förutom i rennäringslagen som i vissa fall kräver att hundar hålls i band eller instängda.

Syftet är att skydda de vilda djuren, både däggdjur och fåglar, under den mest känsliga tiden när djuren får sina ungar. De marker som lagen syftar på är praktiskt taget all naturmark, även större parker och liknande.

långlina härliga hund

Men lång lina på hunden kan den få röra på sig ordentligt i skogen utan att du behöver vara orolig för att den ska sticka på något vilt.

Övning ger färdighet

Det krävs lite träning för att hantera ett riktigt långt koppel eller lina också. I början kan det vara lätt att trassla in sig och linan kanske fastnar på olika ställen. Det gäller att ha koll på fötter och tassar så att ni inte fäller varandra eller linan skär in om hunden gör ett ryck. Att låta hundar hälsa på varandra i långa linor är också en onödig utmaning. Men den stora fördelen är att du hela tiden själv är aktiv och släpper ut och kortar av linan efter behov och har kontroll över hur långt bort hunden verkligen är. Du tränar också uppmärksamhet och reflexer, inte så dumt! Börja gärna stegvis med kanske fem meter. Avancera sedan till en lina på 15–30 meter. Efter ett tag kan du kanske övergå till att alltid ha hunden i lina, men hopsamlad i handen på platser där hunden ska hålla sig nära.

Som att vara lös – nästan

Ytterligare en stor fördel med lång lina är att du kan låtsas att hunden är lös, och träna inkallning, hundmöten mm säkert. Vem vet, tränar ni riktigt flitigt så kanske hunden till och med kan vara lös på riktigt i framtiden?Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Är din hund för tjock?

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…