Lägg hundbajset på brevlådan!

Lägg hundbajset på brevlådan!
Lägg hundbajset på brevlådan – så kan din hund vara med och leda forskningen framåt! Visst låter det knasigt, men det stämmer faktiskt.Här är projekten ni kan delta i.
LÄS OCKSÅ: Så gynnar hundforskningen andra djur

Citizens science och science crowdsourcing är båda engelska begrepp som på svenska översatts till det lite krångligare medborgarvetenskaplig resurs. Det handlar om att vanliga medborgare är med och bidrar till olika forskningsprojekt.

Här är några projekt som vänder sig just till hundägare och där du och din hund kan vara med och delta:

Who’s your daddy?
Lauren Hunnisett, sistaårsstudent vid Royal Veterinary College i London, vill få information om var du köpt eller adopterat din hund och fakta om hundens hälsa. (Pågår bara september ut.)

Canine Microbiome and Behavior Project
Skicka bajs! Gänget bakom den här studien vill nämligen undersöka om det finns något samband mellan bakterier i magen, hälsa och beteende.

Long-Term Dog Owner SurveyHar du levt med din hund i minst tre år? I så fall kan du vara med i den här studien där man fokuserar på vilka faktorer som gör att vi hundar och människor håller ihop länge. (@ABCWelfare)

Dog Relinquishment SurveyHar du någon gång beslutat dig för att frivilligt göra dig av med en hund? Här vill man ta reda på orsakerna till varför – utan att döma någon. (@ABCWelfare)

Your Dog, Inside and OutHur mycket mat äter din hund och hur aktiv är hen? Här räcker det med att fylla i en enkät. Forskarna ska sedan undersöka sambandet mellan mängden mat, aktivitet och hur hunden mår i kroppen. Man kan även bistå med salivprov från hunden. (Facebook@FamDogProject)

Jealousy in DogsÄr din hund svartsjuk? När och hur i så fall? Berätta för forskarna – och skicka gärna in film på typiska situationer om du har. (Facebook@FamDogProject)

IS YOUR DOG LOUD?
Berätta om olika läten som din hund ger ifrån sig. (Facebook@FamDogProject)

Co-Sleeping With Dogs
Hur sover ni hemma hos dig? Var för sig eller med hunden i människosängen?

Canine Behavior Assessment & Research Questionnaire (C-BARQ)
Ta chansen att delta i ett forskningsprojekt som hållit på väldigt länge. Här samlar man data om hundars temperament och beteende, som sedan ingått i ett flertal olika studier.

Vilken studie går du igång på? Var med och diskutera i kommentarsfältet nedan!

LÄS OCKSÅ:

 

Aktuellt