Lägerskoj

På Svensk Hundungdoms Riksläger träffar du kompisar från hela landet.

Lägerskoj

Att åka på hundläger är ett perfekt sätt att tillbringa en av sommarens lediga veckor. Här kan du få både nya vänner och lära dig massor.

FÖR UNGDOMAR 12–18 ÅR

Sveriges Hundungdom försöker varje år att arrangera ett riksläger under en vecka på sommaren. Då arbetet för ledarna är helt ideellt är det inte varje år lägret blir av, men 2020 är ett läger i Garphyttan bokat. Lägret är ett prova-på-läger för ungdomar 12–18 år där deltagarna i olika grupper får prova på till exempel lydnad, agility, handling, spår, sök, viltspår och freestyle. Ingen avancerad träning i någon gren, om inte alla i en grupp ligger på en högre nivå.

Mika Sjaunja deltog i Riksläger2019 tillsammans med sin ettåriga samojedtik Tippa.

– Det var andra året jag var med på Rikslägret. Första året hade jag nyligen slutat med simhopp som jag hållit på med ett tag, och hade precis börjat bli hundintresserad. Då var det perfekt att få prova på olika hundsporter, och framför allt, träffa andra hundintresserade. Totalt var vi över 30 deltagare. Vi hade jätteroligt tillsammans och de som ingick i min grupp har hållit kontakten efteråt också. Vi bor lite spridda i landet, men har lyckats få ihop några träffar ändå.

Många aktiviteter

Att få prova på olika aktiviteter är bra tycker Mika.

– Det blev som olika småkurser, jag lärde mig massor. Nu har jag fastnat för junior handling, agility och rallylydnad. Mikas yngre bror Kimi, deltog även han för andra året i Rikslägret i somras. Då var han 13 år. Båda gångerna hade Kimi med sig Yrja, en lånad lapphund, men till årets läger, som han hoppas komma med på, följer hans egen idag nio månader gamla svenskalapphundsvalp Dobby med.

– Jag tycker att det är jättekul med agility, så det hoppas jag att vi kan träna och kanske tävla i så småningom. Än så länge är hon för ung, hon måste växa klart först. Men vi kan träna på grunderna så länge.

Allt inte bara hund

– Det var ganska många från första året som kom tillbaka året efter. Det var kul. Vi bodde tillsammans i stugor tillsammans med hundarna och det fungerade bra. Det var också roligt att få prova olika saker, personspår var nog roligast. Det hade jag aldrig testat förut. Nu har vi provat både personspår och viltspår hemma.

Men allt är inte bara hund på lägret. Ibland får hundarna vila och ungdomarna umgås på egen hand.

– Första året var det så varmt, då badade vi mycket, det var också väldigt kul.

Vill du veta mer?

Mer info om Sveriges Hundungdom hittar du på: https://www.skk.se/shu/

Även djurorganisationen Svenska Blå Stjärnan ordnar hundläger, www.svenskablastjarnan.se

 

 

ANNONS

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Veterinären svarar

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?