Koppelträning och vardagslydnad för flerhundsägare

Koppelträning och vardagslydnad för flerhundsägare

Det är svårt med två…

 

Jag skrev ett inlägg i förra veckan om koppelträning. Tusen tack alla ni som läser och hör av er. Det är oerhört kul och inspirerande att ta del av er respons. En kommentar fastnade i mig. För den var så sann. Och den innehöll lite uppgivenhet. Kanske kan detta vända på den känslan. För ibland är redskap, nya idéer och en liten boost allt man behöver när hoppet sviktar.

Ämnet var alltså koppelträning, tips och metoder var innehållet. En kommentar innehöll orden ”… inte så lätt när man har 2 hundar.” Och det stämmer. Det är fanken inte så lätt. Stanna vänta ut, sicksacka, belöna slakt koppel, vara Pippi Långstrumps-aktig samtidigt som du ska hålla i hundar. Suck! Ska man dessutom belöna varje individ var för sig, vid exakt rätt tillfälle och stanna när den ena drar medan den andra går jätte fint och, och, och… det blir nedrans snurrigt. Har man dessutom jyckar med lite motor då kan en kasslersituation uppstå, där man ofrivilligt blir grisen i mitten.

Så här kommer lite tips till er flerhundsägare

1) Använd deras namn, ofta och mycket. Låt jyckens namn föregå kommandot du ger.

”Lucifer sitt!” (Lucifer sitter) ”Japp” belöning ges till Lucifer ur den högra handen.

”Satan sitt!” (Satan sitter) ”Bra” belöning delas ut till Satan ur den vänstra handen.

För att vara tydlig kan du peka på och ta ögonkontakt med hunden vars uppmärksamhet du önskar.

2) Ha skilda rätt-kommandon. Ord som markerar att djuret gjort rätt. I ovanstående fall ”Bra” och ”Japp”. Tränar du med klicker, köp en med två ljud, ett sorts klick per hund.

3) Ha olika frikommandon. Ord som avbryter ett givet kommando eller som ger hunden information att nu får den hälsa, hoppa ut ur bilen, gå ut genom dörren/grinden osv.

”Lucifer, varsågod att hälsa!” ”Satan, okej, hälsa fint!”

4) Använder du targets (måltavlor för att befästa position) i träningen, ha olika. Själv har jag lite svårt för attiraljer i min träning, teleskopmojänger är inte riktigt min grej. Däremot använder jag min kropp. Min handflata är min ena hunds måltavla och en utsträckt fot är den andre jyckens fokuspunkt.

5) Lucifer och Satan bör även tränas i att vänta på sin tur till samspel. Behövs det, bind upp hundarna. Ta loss dem om vartannat. Träna var för sig ett par minuter och switcha sedan hund. Med tid och träning, när stadgan finns, testa att skippa kopplet (under säkra förhållanden så som inhägnat). I början kommer du behöva guida tillbaka hundarna ett par gånger till sina avbytarbänkar, gör det neutralt och utan ilska. Det blir så nedrans dålig stämning när vi surar ihop och det här ska vara kul.

Så här kan resultatet se ut:

Satan och Lucifer sitter på varsin fårfäll och glor. Vi pekar på Lucifer och säger: ”Lucifer, kom hit” Lucifer kommer och vi påbörjar vår träning först efter att vi kastat en snabb belöning till Satan på hans fäll. Det svåraste är nämligen inte att tränas, utan att titta på. Sen kör vi lite övningar med Lucce. Därefter guidas han tillbaka på sin fäll (med tid och träning, när rutinen är satt, kan du skicka honom till fällen på håll, kasta då din belöning på ullbädden i efterhand). Vi pekar nu på Satan, ”Satan, kom hit”. El diablo gör entré på träningsplan och Lucifer får en godbit för att han sitter kvar på sin fäll. Medan Lucifer chillar på sin plats kör vi lite ”Satan, snurra, backa, sitt”. Resultatet i momenten behöver inte bli fantastiskt, det är byta plats och se på vi övar, så håll fokus på jycken som ska vänta, det är den som tränas. Denna träning ger djävulsbröderna vana i att samspela och agera med oss en i taget och att vänta på varandra. Det är viktigt att kunna när man är två.

6) För att kunna belöna en hund i taget utan den andres involverande behöver de flesta fyrbenta även öva på detta. Bind upp en, lek med den andre, och byt. Jobba in ett ”Lucifer vänta” medan Lucifer är uppbunden. Med tid och träning kan du släppa på kopplet, använda lina, Lucifer kommer ha lärt sig (om du är konsekvent) att vänta medan Satan får leka. För sedan är det hans tur. Om Lucifer blir lite eldig och vill kasta sig in i leken, så led neutralt tillbaka honom till sin plats utan hot om skärselden. Gör sedan övningen enklare, lek mindre hetsigt med Satan, välj en annan leksak än Lucifers favorit. Hjälp Lucce lyckas, för det här är svårt. Det handlar om återhållsamhet och impulskontroll saker som vi som är skitdåliga på verkligen utmanas i att behöva lära oss. Sjukt jobbigt om det går helt emot ens natur.

7) Vid utdelning av tuggben eller godis. ”Lucifer varsågod” godis till Lucifer, ”Satan okej” godis till Satan. Superenkelt. Speciellt om de får ur varsin hand. Tydligt och lättbegripligt för alla. Nu försvårar vi. Lägg godiset på golvet, be jyckarna vänta. Sedan ger du hundarna, en i taget, frikommando att ta för sig. Var snabb med att kunna täcka godbitarna om de försöker sno till sig dem i förväg. När detta funkar, försvåra genom att kasta iväg godiset. Försvåra ytterligare genom att hålla fram en handflata med godisbitar i och ge jyckarna om vartannat frikommando. Mixa till det ibland för att testa att de verkligen lyssnar och inte bara tar varannan gång. Obs! Se till att det blir rättvist. Hundar är sjukt noggranna med sånt.

8) Okej vad mer… just det, koppelträningen. Jag diggar konceptet uppgifts-specifikutrustning. Ett helt nytt, jätte långtord som ingen bör förstå eftersom jag just hittade på det. Jag syftar på utrustning (en sele, ett halsband, en snusnäsduk, en bjällra) något vi kan trä på hunden och associera till en given uppgift. Exempelvis en snusnäsduk runt halsen vid kantarellsök, en speciell sele vid spårarbete, ett vanlig halsband vid fin-promenader och en bjällra i halsbandet när den tränas i personsök. Utrustningen ger hunden information om vad som förväntas av den. Det ökar hundens koncentration då utrustningen hjälper till att ramar in uppgiften. Super smart! Och användbart på många sätt. Vi återkommer till det här.

Ska du nu ut och koppelträna två jyckar är a och o att du först tränar dem var och en för sig. Ta ut en jycke ur bilen/hemmet, gå en runda och träna koppelträningen enligt föregående inlägg. Ta sedan den andra. Jag vet, i början är det tidskrävande. Men det är tidskrävande att ha två hundar.

Självklart bär hunden du tränar sin ”gå fint utrustning”, ex. halsband. Först när du fått effekt av träningen på var hund var för sig plussar du ihop duon. Obs! Nu blir det svårare, två hundar sporrar varandras framåtanda, sänk kraven och käka en extra slev tålamod till frukost dagen till ära. Men! Träna inte båda hundarna samtidigt. Nyttja uppgiftsspecfikutrustning. Lucifer som ska tränas får gå i halsband, full fokus på honom. Han får beröm, sitt sorts beröm, sitt rättkommando och sina belöningar ur rätt hand. Satan som inte tränas, men som ändå behöver vara med går i sele, kanske till och med i långlina så han inte påverkas av ditt stoppande och stannande. Som ni hör är ett motionsspår, en äng, en parkeringsplats en bra plats att börja på. Inte gågatan mitt i stan.

Testa! Det brukar funka kanon bra 🙂

/Carro, Krutor och Koi

 Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Är din hund för tjock?

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…