Kontaktövningar är en färskvara

Kontaktövningar är en färskvara

Den allra första tiden är det extra lätt att jobba med kontakten med hunden, menar hundinstruktören Lena Larson. Värre är det när hunden är könsmogen…

– Det är ett trauma för den lilla valpen att flyttas från valphagen till en ny familj. Vem är jag och var hör jag hemma? Vem ska ta hand om mig? Då är valpen väldigt benägen att söka kontakt, att vara nära. De är inte så tuffa. Världen är stor och de ger sig inte väg så långt.

Behärskar världen

När valpen sedan blir könsmogen vid 6–8 månader så tror den att den behärskar världen. Hunden är säker på sin ägare – hen kommer alltid att följa med. Då är det ett ypperligt tillfälle att börja träna kontaktövningar igen, för de är en färskvara säger Lena.

Övningar hela livet

Fortsätt med kontaktövningar hela livet. Börja enkelt och gör dem lite svårare. Även om hunden är hur duktig som helst på det mesta så överraska med väldigt lätta motprestationer ibland så att den inte kan ta för givet vad du förväntar sig.

Kontakten och tryggheten

Om man helt skippar kontakten då? Går det att lära sin hund en massa saker ändå? Tyvärr går det, menar Lena och berättar att hon själv tränat och tävlar med andras hundar, utan först ha etablerat den där grundmurade kontakten. Det går att komma rätt långt om man tränar ”cirkusmoment”, som Lena väljer att kalla dem. Men det är svårt att nå toppresultaten. För det krävs just kontakten och tryggheten – relationen.

 

Text Yasemin Bayramoglu

 

Aktuellt