Konstiga saker hundar gör och varför

Konstiga saker hundar gör och varför

Händer det att din hund jagar sin svans, äter bajs eller trampar runt i cirklar innan den lägger sig för att vila? Konstiga beteenden kan man tycka, och helt säkert är det inte varför de gör som de gör. Men så här tror i alla fall många forskare:

Jagar svansen

De flesta beteendeforskare är tämligen överens om att en vuxen hund som jagar sin svans utför ett tvångsmässigt eller stressrelaterat beteende. Den mår helt enkelt inte bra. Men det finns också de som menar att det helt enkelt kan bero på överskottsenergi som måste ut eller att det är sjukdomsrelaterat. Händer det bara någon enstaka gång kan det ju också bero på att hunden är irriterad där bak, t ex på grund av ett sår eller kanske en fästing som bitit sig fast.

Äter bajs

Det är inte kul för den som har en hund med den här äckliga vanan. Att tiken äter upp valparnas bajs är helt naturligt och tros ha att göra med att hon inte vill avslöja för rovdjur var de sårbara små liven finns. Men äter din hund bajs annars också kan det bero på att något näringsämne, tex b6, saknas i kosten.

Går i cirklar innan den lägger sig

Här tror många beteendevetare att det är ett kvarlevande beteende från hundens förfader vargen. Att trampa ned gräs eller jämna till marken gör helt enkelt att det blir skönare att ligga på platsen.

Slaktar sina leksaker

Det kan se våldsamt ut när hunden skakar, sliter och biter sönder sina leksaker, men tänk på vad hunden är för ett djur. Just det, ett rovdjur. Beteendet är helt enkelt hundens naturliga som den utför för att döda och äta sitt byte.

Är rädd för höga ljud och åska

Hundar kan känna av statisk elektricitet, vilket kan förklara att de blir oroliga när det är åska i luften. Höga ljud som fyrverkerier och smällare kan ju vem som helst bli rädd för, om man inte förstår vad det är.

Stirrar på dig

Eftersom hunden är ett domesticerat djur som avlats för att samarbeta med människan så vill den antagligen dig något. Kanske är den hungrig, vill att ni ska leka, ta en promenad eller att du ska hjälpa den lösa ett problem. Ögonkontakt med den egna hunden är nästan alltid bra, särskilt vid träning, men var lite försiktig med hundar du inte känner. Det kan ibland uppfattas som hotfullt.

Källa: Dr. Margaret Gruen m fl

Aktuellt