Klicka bort vattenskräcken

Klicka bort vattenskräcken

Står din hund på stranden och piper ängsligt när du badar? Med tålamod och en klicker kan du lära den att vatten inte är farligt.

Många hundar tycker att det där med att bada och simma är rätt läskigt. Men lägger du upp träningen på ett smart sätt kan du snart ha lockat ner din fyrbenta badkruka i sjön. Som alltid gäller det att träna korta stunder, öka svårigheten gradvis och kräva lagom mycket av hunden. Utrusta dig med en klicker och en belöning du vet att hunden verkligen gillar, till exempel små, små bitar av favoritgodiset.

Promenera i väg till en lämplig, lugn strand med skön botten. Det ska också vara hyfsat långgrunt. Nu sätter du dig på stranden med hunden bredvid dig och klicker och godis i högsta hugg. Observera hunden, vänta och belöna den så fort den visar minsta intresse för vattnet. Tittar den mot sjön klickar du och sticker till den en godbit. När du har gjort det här några gånger och hunden har fattat galoppen höjer du ribban lite – nu får hunden klick och belöning först när den tar ett steg mot vattnet eller liknande.

Så småningom måste den doppa en tass, kliva i med alla fyra benen, doppa magen och så vidare för att få ett klick. Var beredd på att hoppa i vattnet själv för att locka hunden om det behövs. Avsluta träningen innan hunden börjat tappa intresset och gör något annat en stund. Lek lite på stranden till exempel och börja sedan om där ni slutade eller backa ett steg och börja där. Hunden måste få känna att den är duktig och gör rätt, klickerträning bygger på frivillighet och positiv inlärning!

Hur lång tid det tar att få en badrädd hund att bli badglad är väldigt individuellt. Anpassa dig efter just din hunds förutsättningar och ta det lugnt, sannolikheten är stor att den kommer att ha tagit sin första simtur innan sommaren är slut!

Nybörjare? Kolla in Nellys klickerskola här!

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Ung och dum?

Våra experter

Vanliga frågor om valp

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…