Jag vågade prova agility

Foto Per Fjellman

Kicki Samuelsson

Jag vågade prova agility

När jag väl provat agility var jag fast! Man ångrar inte saker man gjort. Däremot ångrar man det man inte provat. Detta är lite av ett ordspråk för Kristina Samuelsson, Kicki, som är den första som sittandes i en permobil tagit en pinne i agility med sin hund.

Text Elisabet Broomé Foto Per Fjellman

För lite mer än åtta år sedan skaffade Kicki sin första hund. Eller, sin första egna, för att vara korrekt.  I barndomshemmet hade familjen jakthundar, både tax och beagle – så hund har hon egentligen alltid haft. När valet föll på att skaffa egen hund så blev det en eurasier som på pappret verkade vara en lämplig ras.

-Egentligen hade jag kanske velat ha en brukshund, men en eurasier är lugnare. En brukshund behöver mer än vad jag kan ge.

Tävlar i många grenar

Med Emira och numera även med Orino, som bara är 3,5 år och också av rasen eurasier tävlar Kicki i både tävlingslydnad, rallylydnad och agility. I somras nådde hon sitt första stora mål: Att ta en pinne i agility. En rad sjukdomar gör att Kicki har svår värk i hela kroppen och dessutom har hon en synskada. Detta medför att hon för att ta sig fram måste sitta i en permobil. Kicki blev nyligen först i Sverige att tävla med permobil i agility.

– Det var mitt mål att ta en pinne i agilityn eftersom ingen tävlat med permobil förut, så när jag lyckades med detta i somras blev jag extremt glad.

Tillsammans tränar Kicki, Emira och Orino nästan varje vecka. Men det var inte det som var meningen från början med att skaffa hund, att det skulle bli en sådan satsning med tävlingar. Kicki ville mest prova på en massa olika saker med hund, lite lydnad och lite annat. Men så började hon med tävlingslydnad, och sen testade hon på rallylydnaden och av bara farten fortsatte hon med agility. Det ena gav liksom det andra.

Viktigast att ha kul

-Det viktigaste för mig är att vi gör kul saker ihop, för mina hundar är mitt allt. All träning vi gör ihop, målet är alltid att få hundar som är glada och lyckliga. Träningen och leken är bra för hundarna, och det är det jag vill – ha hundar som mår bra.

Med Emira tävlar Kicki i agility klass 1, och i rallylydnad i Mästarklass. De har Mästarklassdiplom enligt det gamla systemet.  Enligt det nya systemet så tog de i somras sitt första certifikat.

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Själens rehabilitering  

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Vill du få hjälp av Härliga Hunds hundcoach Fredrik?