Kennelhostan är här – så skyddar du din hund

För små valpar kan kennelhosta vara riskabel. Bild Getty Images.

Kennelhostan är här – så skyddar du din hund

Rinnande nos och hosta – känner du igen symtomen? Förkylningstiderna är här och för våra fyrbenta vänner kan virus och bakterier leda till besvärande kennelhosta. Det är normalt sett inte en farlig sjukdom utom för valpar och gamla hundar som kan drabbas av följdsjukdomar.

Just när det ovanligt många hundar som är drabbade av kennelhosta, det gäller i synnerhet i Stockholm, Värmland och uppland uppger  Sveriges radio.

Kennelhosta gör att hunden får hostattacker, som låter lite som att de satt något i halsen och kan leda till att de börjat kräkas. I vissa fall kan hunden få feber och lunginflammation. Det är via direktkontakt, eller om hundar delar på till exempel matskålar som det smittar, men hostan kan inte drabba andra djur eller människor. Även om hostan kan vara svår för hunden är sjukdomen oftast ofarlig.

Cirka 10 av 45 hundar på Hunddagiset i Jönköping har för närvarande hosta.

– Vi har möjlighet att isolera de sjuka hundarna. Det gör att vi kan ha öppet som vanligt, säger Eva Masthagen, hundpsykolog på dagiset.

På försäkringsbolaget Svedea ser man ett ökat antal skadeanmälningar kopplade till kennelhosta. Det bekräftas av veterinär Ylva Trygger som tipsar om hur du ska göra om din hund drabbats, men även hur du kan skydda den. Valpar är särskilt utsatta.

Är egentligen ingen sjukdom

Kennelhosta är egentligen inte en sjukdom, utan ett samlingsnamn på symtom som kan orsakas av flera olika infektionsämnen. Symtomen är hostningar och nysningar som normalt avtar efter en vecka eller två, men kan hålla i sig längre i sällsynta fall. Sjukdomen är extremt smittsam och har en inkubationstid på 4–5 dagar.

– Djurägaren upplever det ibland som om hunden satt något i halsen som den försöker få upp. Hostattackerna varierar från milda till så kraftiga att hunden drabbas av kväljningar eller kräkningar, säger veterinär Ylva Trygger.

Smittsam kennelhosta

Eftersom kennelhosta är så smittsamt är det viktigt att isolera hundar som uppvisar symtom. Det gäller inte minst på kennlar, under hundtävlingar eller i rastgårdar där många hundar vistas samtidigt.

– Smittan förs lätt vidare mellan matskålar, via händer och kläder som fått saliv på sig från en sjuk hund. Ett hunddagis som drabbats måste rengöras ordentligt med desinfektionsmedel och sen stå tomt minst en vecka för att inte smittan ska föras vidare, säger Ylva Trygger.

Kennelhosta behöver normalt inte behandlas, utom då hostan är så kraftig att hostdämpande medicin ges. Däremot kan det uppstå följdsjukdomar, till exempel lunginflammation, som kan vara livsfarligt för valpar och unga hundar.

Finns vaccin

– Det finns vaccin mot kennelhosta, men det är inte hundraprocentigt eftersom det är flera virus och bakterier inblandade, avslutar Ylva Trygger.

– Hittills har vi framför allt uppmärksammat flera fall i Mälardalen. Men eftersom kennelhosta är så extremt smittsamt, tycker vi att det är på sin plats att gå ut med den här informationen, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkringar på Svedea.

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Övningen ”dirigenten”

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…