Kelpans sovklocka

Foto Åsa Jakobsson

Åsas blogg:

Kelpans sovklocka

Jag älskar våren. Att det börjar bli varmare, grönare, och ljusare. Men allt är inte lika kul med våren, som att kelpans sovklocka hänger ihop med ljuset.

Ljusare ja…Att det är ljusare på kvällarna är trevligt, men morgonen ställer till lite problem. Kelpans sovklocka går nämligen på ljuset. Och när det är ljust – då går man upp! Så tidigare och tidigare blir jag väckt av tassande tassar när hon springer och hämtar en leksak, som sedan lyckligt mosas in i mitt ansikte. Kelpan står på mitt bröst, trampar med tassarna, och säger (lite dämpat av leksaken): ”Weeee! Weeee! Det är LJUST! Det är MORGON!”

Jag grymtar något ohörbart (eftersom jag har en leksak i fejset), monterar loss leksaken från kelpiemunnen, och bjuder ner henne under täcket med en stilla önskan att hon ska somna om.

När det är ljust ute vill kelpan inte sova.

Sovklockan inställd efter ljuset

Men, för sent. För nu har Valle fattat att det är något på G, och hasar sig upp från fotänden och puffar på mina händer. Morgonmys! Och heter man Valle så myser man med ljudeffekter. Det låter som att Chewbacca med släkt har ett party i mitt sovrum. Tacka kelpans sovklocka för detta.

Ljudet väcker gamla tant Mårran, som nyss snarkade i sin korg. Och hon kommer på att hon är faktiskt både akut kissenödig OCH jättetörstig! Bara att försöka krångla sig upp från under två kelpiesar för att släppa ut henne. Lika bra att fylla på vattnet samtidigt. Och öppna hundluckan så hon kommer in igen. Valle smiter också ut, måste kolla vad som händer. Jag passar på att återvända till sängen. Kelpan kryper ihop vid min mage och planerar att somna om. Jag hör ljudet i hundluckan när Valle kommer in, han hoppar upp och rullar ihop sig. Allt är lugnt.

Mörkläggningsgardiner

Trodde jag…För nu har Mårran GLÖMT att hundluckan finns, och skäller för att få komma in. Jag försöker stänga öronen… Men icke. Återigen krånglar jag mig upp från under två, nu sömniga, kelpiesar. Öppnar dörren och släpper in Mårran, som nöjt går och lägger sig. Och inser att jag är klarvaken. Lika bra att sätta på kaffe. Och planera för en tripp till IKEA. Där ska finnas mörkläggningsgardiner har jag hört.

Åsa

Åsa Jakobsson är fotograf med varierande uppdrag och onlinekurser genom KelpiePhoto. Hon är dessutom författare – har tidigare skrivit två hundböcker – och ger under 2018 ut boken KLICK – hundfotografering med glädje på Klickerförlaget. Åsa driver en blogg för planering och hundträning med namnet The Creative Kelpie, är lärare på gymnasienivå i hundkunskap och fotografi och är dessutom instruktör genom Glädjeklick. Åsa tränar sina hundar Midiori, Valle och Mårran i allt som är roligt, och tävlar i tävlingslydnad och rallylydnad.

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret