Kela mera!

Kela mera!
Klappar och smek, alla mår vi bra av kroppskontakt. Det gäller såväl människor som hundar. En kelstund stärker inte bara banden mellan oss utan har också en lugnande inverkan och sänker stressnivåerna i kroppen.

Kroppskontakt är ett av våra mest grund-läggande behov som måste tillfredställas för att vi ska må bra. Det är väl känt och det finns det mycket forskning som visar. Det hela har att göra med hormonet oxytocin, det så kallade må-bra-hormonet, som utsöndras i kroppen av närhet, värme och smekningar. Resultatet är bland annat att man blir lugnare, blodtrycket och pulsen sjunker liksom stressnivåerna i kroppen, att man sover bättre och känner mindre smärta.

Detta är en av anledningarna till att hundägare och människor som umgås med hundar ofta mår så bra. Hundar är rena medicinen och används också numera på olika håll inom vården.

Men det finns faktiskt också forskning som talar för att när man smeker och klappar en hund så har det ungefär samma inverkan på hunden. Den blir lugnare, mindre stressad och får lättare att koppla av. Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, som forskat i många år på just beröring har till exempel visat att oxytocinhalterna höjs hos både mattar och hundar när de återförenas efter att ha varit åtskilda ett tag.

Och som en extra bonus stärker kelstunden dessutom kommunikationen med din hund. För är det något hundar fattar så är det just kroppsspråk.

 

Aktuellt