Kasta frisbee!

Kasta frisbee!

Frisbee är galet kul både för dig och hunden och passar alla hundraser. En gräsmatta och en frisbee – mjuk så att den inte skadar hundens mun – det är allt som behövs för att komma i gång. Så här gör du!

Max fem till åtta minuter. Så länge orkar en hund hoppa och fånga en frisbee. Hundfrisbee är nämligen en utmattande sport både mentalt och fysiskt.

Efter bara ett kort pass är hunden slut, därför att den måste se vad du gör, kolla vart frisbeen tar vägen, fånga den och titta efter nästa. Aktiviteten är amerikansk och tog sin början under 1970-talet och utvecklades i samband med frisbeeintresset hos människor.

Genombrottet för frisbee

Det stora genombrottet för sporten kom den 4 augusti 1974, då den 19-årige studenten Alex Stein och hans whippet Ashley bröt sig in på en amerikansk basebollplan i direktsändning och  fick hela matchen att avstanna. Publiken jublade och kommentatorn gick över till att kommentera killen och den spexande hunden. Efter åtta minuters lek eskorterades Alex av planen, arresterades och  fick böta 250 dollar.

Samma kille tog senare initiativet till Frisbee dog world championships – och vann också de tre första mästerskapen tillsammans med Ashley.

Den vanligaste tävlingen går ut på att låta hunden fånga frisbeen på bestämda avstånd. Precision krävs alltså av såväl hund som husse eller matte. I dynamisk freestyle visar hund och ägare upp koreografier till musik med  flera frisbeear i gång.

Långdistansgrenen innebär helt enkelt att fångst på längst avstånd vinner.

Kom i gång!

Stifta bekantskap. Ett bra sätt att introducera frisbeen för hunden är att presentera den som mat- eller vattenskål. När hunden har fått bekanta sig med den nya prylen, huka dig ned och rör frisbeen fram och tillbaka över marken medan du entustiastiskt uppmanar hunden att få fatt på den.

Beröm. Även om hunden bara har sprungit en kort bit efter leksaken, ge ordentligt med beröm för att visa att hunden är på rätt väg.

Ta frisbeen. Nästa steg är att lära hunden att ta frisbeen ur din hand. Ta inte tillbaka den med en gång, utan låt hunden njuta av sin triumf en stund samtidigt som du lovordar den.

Fånga. Börja träna att fånga på kort avstånd. Ge kommando fånga och kasta frisbeen till hunden.  Varning: Sikta aldrig rakt på hunden! Kasta alltid snett bredvid. Själva fångandet ska vara belöningen i detta moment. Om frisbeen landar på marken plockar du själv upp den och prövar igen tills hunden lär sig att fånga vid varje kast.

Jaga. För att lära hunden att springa efter den flygande frisbeen börjar du med att kasta låga kast, som hunden hela tiden kan följa med blicken när den rusar efter. Kasta frisbeen allt högre, tills den kan flyga över huvudet på hunden som genast ska vända, springa och fånga den i luften. Försök se till att hunden landar på fyra tassarna för att träningen ska bli mer skonsam.

 

Aktuellt