Nu har vi haft ett par riktigt varma dagar över hela Sverige. Frågan är – är det bra att raka ned hunden så den klarar värmen bättre?
Fråga:
Hej! Jag brukar alltid raka ned min golden retriever till sommaren och upplever att han tycker det är väldigt svalt och skönt, han blir mycket piggare. Min väninna har en finsk lapphund med jättetjock päls. Hon hävdar att pälsen isolerar även mot värmen, och vill inte raka honom. Men hennes hund, som dessutom är svart, är väldigt påverkad av värmen. Ingen av oss är utställningsintresserad. Vi bryr oss inte om utseendet, vi undrar bara om det rent fysiologiska. Hur påverkar detta hunden? Finns fördelar och nackdelar? Och är det så att vissa raser funkar det på, men inte andra? Kanske finns det en gräns för hur mycket man kan raka ned, det är väl knappast lämpligt att göra den helt slätrakad, då kan kanske huden bli solskadad/bränd?
Tassas och Kejos mattar
Svar: Raka eller inte?
Hejsan! Det stämmer att pälsen kan ha en isolerande förmåga. Genom att lagren av underull och täckhår bildar en luftspalt nära huden där temperaturen hålls på en jämn nivå. Tydligast märks detta hos urhundsraser som till exempel lapphundar, och framför allt vintertid då de verkar mer eller mindre obesvärade av kylan. I stark hetta är det dock tveksamt om denna isolering har tillräckligt stor effekt. Så visst är det möjligt att en svart hund med tjock päls skulle tåla värme lättare om den klipptes ned. Då får man dock ha i åtanke att pälsen förlorar sin isolerande förmåga tills den är helt utväxt igen, vilket kan ta flera månader.
Hos andra hundraser har pälsen förändrats genom avel och har inte samma isolerande förmåga. I en del fall är pälsen tvärtom tät och tjock även närmast huden, så att temperaturen stiger och det tar längre tid för huden att torka efter bad. Dessa hundar kan ha glädje av att rakas, både för att lättare tolerera värme och för att minska risken för fukteksem och hudirritation. Just ägare till golden retriever brukar rapportera att deras hundar blir piggare och får mindre hudbesvär om de rakas sommartid.
Slätraka helst inte
Slätrakning är inte att rekommendera. Både eftersom huden blir mer exponerad för sol, och för att hud och hårsäckar kan få mikroskopiska skador som hos känsliga individer kan öka risken för irritation och infektion. Regelbunden borstning är bra för att avlägsna lösa hår. Men trimning kan ha en kortvarig negativ effekt genom att hårsäckarna lämnas öppna och blir mer mottagliga för att invaderas av hudbakterier dagarna efter trimningen. Hundar med lite pigment löper precis som människor risk att bli solbrända på hårlösa och oskyddade områden. Hundar med tunn päls, och framför allt de som är vita eller ljusa i färgen, kan behöva solskydd på mage och i ljumskar.
Hos friska hundar växer pälsen ut igen, men det kan dröja till säsongsfällningen på hösten innan pälsen återfått sitt ursprungliga utseende. Det är inte alla hundar som är så årstidsbundna i sitt fällande, så pälsen kan växa tillbaka tidigare än så.
Det finns även andra faktorer som påverkar hur värmetålig hunden är. Trubbnosiga raser har ett mindre effektivt hässjande jämfört med andra raser. Och överviktiga samt äldre hundar påverkas mer av värmen än unga, slanka individer.
Jag hoppas att detta har gett er svar på era funderingar!
Boel
Tips från hundfrisören – raka magen!
Att bara klippa/raka håret på magen brukar kunna hjälpa hundar med tät päls en hel del så att det blir svalare. Man kan också klippa ned pälsen så att den bara blir cirka fem centimeter lång överallt. Att tunna ur pälsen brukar inte göra någon direkt skillnad.
Marie Carlsson rakar alltid ned sin åttaårige golden Theo på sommaren.
– Theo är en mycket lugn hund, men han blir absolut mycket piggare och mer aktiv när vi rakat honom. Han har heller inga besvär av att pälsen är kort. Däremot rakade vi honom lite för kort allra första gången. Vi använde samma maskin som till hästen, men det blev inte bra. Det blev stubbigt så han ville inte gärna sitta och så fick han som skavsår. Nu sätter vi trimmern på cirka två centimeter, det fungerar fint.