Veterinären svarar

Kan jag smitta hunden med min förkylning?

Kan jag smitta hunden med min förkylning?

En hund kan bära med sig influensavirus och på så sätt överföra smitta mellan människor. Foto Getty Images

I varje nummer av tidningen Härliga Hund svarar våra experter på läsarfrågor. Här publicerar vi en fråga om förkylning som många drabbas av så här års.

Hej!
På hösten drabbas jag ofta av förkylning, blir lite småsnorig sådär, och undrar om jag kan smitta min hund om jag pussar henne? Jag har hört att hundar kan bli förkylda och snoriga, men har aldrig sett det på henne. Hon är en sex år gammal cockerspaniel som heter Chessie.  Undrar också om hon kan smitta mig. Eller om det finns andra sjukdomar (särskilt farliga) som kan smitta mellan människa och hund? Hur smittar det i så fall?

Hoppas på svar
Amanda och Chessie

Hundar kan sprida influensa

Vanligen blir inte hundar sjuka av samma bakterier eller virus som orsakar luftvägssjukdom som förkylning hos människa och vice versa. Man har dock sett i ganska nya undersökningar (från 2015) att hundar verkar kunna vara bärare av vissa typer av influensavirus. Om man som människa är sjuk i influensa och man umgås tätt med sin hund. Till exempel pussar på hunden, låter hunden slicka tallriken eller kommer i kontakt med människans kroppsvätskor på annat sätt, så kan det finnas en risk att hunden under en kort tid (cirka 10 dagar) bär på influensaviruset. Dock utan att hunden blir inte sjuk själv. Under tiden som hunden bär på viruset kan det alltså finnas en liten risk att hunden för viruset vidare till en annan människa. Om man är sjuk själv så avråder jag därför ifrån att man pussar på sin hund. Låt inte heller hunden slicka på tallrik eller bestick som man använt, även om risken för överföring av smitta är liten.

Salmonella och parasiter kan smitta

När det gäller andra sjukdomar som kan smitta mellan hund och människa (och mellan människa och hund) som förekommer i Sverige, så kan till exempel salmonella och campylobacter och inälvsparasiten Giardia nämnas. Även ringorm kan smitta mellan hund och människa. De vanligaste smittvägarna för alla sjukdomar som smittar mellan djur och människa är antingen att man har direktkontakt med djuret. Eller att man kommer i kontakt med avföring, urin eller saliv från djuret. För att minska risken för smitta så räcker god hygien långt. Det vill säga tvätta händerna om man varit i kontakt med någon kroppsvätska från hunden, och tvätta händerna innan man äter.

Det kan också vara bra att tillägga, att om man själv eller hunden är nedsatt av någon sjukdom som påverkar immunförsvaret, eller får immunförsvarsdämpande medicin, kan det leda till att sjukdomar som normalt inte drabbar människa eller hund kan ställa till med problem.

Vänligen Elin Lindell, leg vet, First Vet

I aktuellt nummer, nr 10/2018,svarar veterinären även på frågan om det är riskfritt att umgås med importerade gatuhundar. Samt hundpsykolog Anders Hallgren på frågan om det är okej att lämna bort en liten valp flera veckor. Hittar du den inte i butik?

Prenumerera här:

http://harligahund.prenservice.se/

ANNONS

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Usch – min hund stinker ur munnen!

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu