Ler verkligen hunden mot oss?

Ler verkligen hunden mot oss?

Se på bilden ovan. De flesta skulle titta på den hunden och säga att den bjuder på ett omisskännligt flin. Men är det verkligen det som pågår här? Kan hundar verkligen le? 

Som hundägare vill man gärna läsa in detta ”leende” på samma vis som en människas glada flin. Att hundar använder det här uttrycket på samma sätt som människor, för att förmedla sin glädje, njutning eller belåtenhet över livet och den rådande stunden?

Kan vi kalla det ett leende?

Men sanningen är att det finns väldigt lite forskning som stödjer tanken att hundar ”ler”. Vissa fynd, publicerade i tidskriften Scientific Reports, visar att detta uttryck, som ibland kallas ”avslappnad öppen mun” hos hundar, vanligtvis förekommer i positiva miljöer. Till exempel när hundar bjuder in varandra att leka. Men är det verkligen vad vi skulle kalla ett leende? Eller om hundar riktar det mot oss avsiktligt för att kommunicera något? Det är fortfarande okänt.

Det är en spännande fråga, säger Juliane Kaminski, lärare i jämförande psykologi vid University of Portsmouth i Storbritannien, till Live Science. Kaminski studerar även hundens kognition.

Ingen forskning som bevisar

”Jag har haft en hund i hela mitt liv. Så jag vet att om du känner din hund riktigt bra är du duktig på att läsa dess beteenden. Jag har inga problem med att ge vissa beteenden en etikett”, säger hon. ”Men som vetenskapsman säger jag förstås: ”Hur skulle vi veta det?” Vi har noll data som talar om vad detta faktiskt betyder.”

Men om det verkligen är vad vi skulle kalla ett leende, eller om hundar riktar det mot oss avsiktligt för att kommunicera något, är fortfarande okänt.

Behövs mer forskning

För att svara på den frågan behöver vi mer forskning för att avgöra hur specifika ansiktsuttryck hos hunden korrelerar med särskilda situationer och vad som exakt motiverar dessa uttryck. 

”Det behövs mer forskning för alla hunduttryck”, säger Kaminski.

Vill du läsa mer?

Ytterligare läsning hittar du här

Aktuellt