Kan hunden hitta rätt äpple?

Kan hunden hitta rätt äpple?

Nosework, att lägga spår eller gömma godis är olika typer av enkel och rolig nosaktivering, och så här i äppeltider vill vi tipsa om ett till – hitta rätt äpple.

Olika typer av nosaktivering är populärt hos både två- och fyrbenta. För oss människor mycket för att det är så enkelt att variera i svårighetsgrad och förberedelsetid, för hunden för att det en naturlig aktivitet som gör den tillfreds och nöjd. Har du ett äppelträd med fallfrukt under i närheten kan du på hösten enkelt göra en kul aktivering för hunden.

Obs! Denna aktivering förutsätter att du inte har en hund som mumsar i sig varenda äpple inom synhåll eller är så ivrig att den lätt sväljer eller sätter saker i halsen. Prova först att låta hunden söka med koppel på om du är osäker på hur din hund agerar. Kolla också så att det inte sitter en massa getingar och smaskar på mosad fallfrukt innan ni börjar.

Gör så här om ni är nybörjare på att söka efter doft:

1. Börja med att gnugga äpplet mellan dina händer så det får mycket av din doft.

2. Visa sen äpplet för hunden och belöna, enklast med godis, när hunden nosar på det. Obs, hunden ska bara nosa på, inte försöka äta äpplet. Ge därför inte äppelbitar som belöning, då blir det tokigt.

3. Gör detta några gånger så att hunden förhoppningsvis förstår vad du menar.

4. Lägg sedan äpplet en bit bort, det kan vara inom synhåll, och säg åt hunden att ”leta efter äpplet” eller vad du nu väljer för kommando. Hjälp hunden att komma igång med att peka eller gå lite före om det behövs.

5. Belöna när hunden visar att den hittat äpplet, antingen genom att nosa på det, eller eventuellt lyfta upp det.

6. Öka svårighetsgraden sedan genom att inte låta hunden se var du lägger äpplet. Ju duktigare hunden blir på att söka desto längre bort bort eller bland flera äpplen kan du lägga ditt äpple. Var noga med att ha koll på vilket äpple du valt och ta inte i några av de andra äpplena.

Fler alternativ

Givetvis kan samma metod användas i skogen för att hitta exempelvis rätt kotte, eller inomhus för att exempelvis hitta rätt strumpa i en hög med nytvättade strumpor, det är viktigt att ingen gammal doft finns kvar.

Text och Foto Susann Gson Engqvist

Här hittar du fler tips på kul vardagsaktivering:

https://www.harligahund.se/2014/12/18/gor-ett-klassiskt-godistrad/

https://www.harligahund.se/2018/06/12/5-roliga-tips-for-dig-och-din-hund/

Aktuellt