Kan hundar skratta?

Kan hundar skratta?

Vissa hundar kan se ut som de ler, då båda mungiporna lyfts upp som en stort garv. En del hundar har vissa läten för sig när de leker. Men är detta skratt?

Forskare vid UCLAs universitet i USA har i tidigare forskning kommit fram till att vi människor inte alls är den enda arten som skrattar då vi har det roligt. Enligt forskarna kommunicerar till och med 65 djurarter på ett sätt som kan anses motsvara människoskratt.

Andra arter skrattar

Antropolog Sarah Winkler fick idén till studien efter att ha noterat att lekande rhesusapor har ett lågt, flämtande läte. Winkler började undersöka tidigare forskningsresultat kring toner och nivåer i djurs läten.

– Vår studie visar att en egenskap som tidigare ansetts tillhöra endast människan även är starkt kopplad till andra arter, säger Bryant.

En studie som gjordes i Finland tyder på samma sak, fler djur skrattar. Många olika apor, flasknosdelfinen, den afrikanska elefanten och svartbjörnen hör till de skrattande djuren. Men även vanliga djurarter som räven, hermelinen och kon kan förmedla sina känslor via skratt. Framför allt visade sig skrattandet vara en kommunikationsform för däggdjur.

Kan hundar skratta?

Men hur är det med hunden?

Det finns studier som visar att hunden använder ett speciellt läte för att kommunicera till en annan hund att det är frågan om lek, och att det inte finns orsak till oro. Men är det ett skratt? Nej, då handlar det mer om kommunikation. Den kända etnologen Konrad Lorentz var dock inne på att hundar kan skratta. 

I ”Man Meets Dog” skriver han ”…en inbjudan att leka följer alltid; här ger de lätt öppna käkarna som avslöjar tungan, och den lutande munvinkeln som sträcker sig nästan från öra till öra ett ännu starkare intryck av att skratta… som blir så upphetsade att de snart börjar flämta”.

Specifikt ljud vid lek

Det här ljudet har fler forskare fortsatt att studera. Patricia Simonet, en djurbeteendeforskare vid Animal Behavior Center i Washington State, gjorde studier på hundvokaliseringar. Hon och hennes team insåg att hundar avger en mycket specifik ljud när de leker. 

Med hjälp av en spektrograf analyserade de ljudet, som för det mänskliga örat låter ungefär som alla andra flåsanden. Men de identifierade en specifik ”uttalad utandning”. Forskarna valde att kalla denna för hundskratt. I fortsatta studier, när andra hundar hörde detta ljud, svarade de genom att leka, buga (som är en inbjudan till lek), vifta på svansen eller lekjaga.

Om hundar kan eller inte kan skratta kommer det säkerligen att forskas om mer framöver, men hittills är de flesta är överens om att nej, hundar kan inte skratta. Åtminstone inte i den meningen som människor kan skratta. Däremot kan hundar göra ett ljud som liknar ett skratt, vilket de vanligtvis gör när de leker. 

Vill du läsa mer:

https://newsroom.ucla.edu/releases/animals-laugh-too-ucla-analysis-suggests

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09524622.2021.1905065

https://www.seattletimes.com/seattle-news/canine-laughter-helps-calm-dogs-souls/

Aktuellt