Kan en kort promenad minska risken för stroke?

Bild Getty Images

Kan en kort promenad minska risken för stroke?

Det finns många skäl till att skaffa dig en hund som får ta ut dig på promenad. Visst vet de flesta att man mår bättre på alla sätt och vis av att ha hund. Det är kärlek och omtanke, men det är också promenaderna.

Nu visar ny studie, som publicerats i tidskriften Neurology, att promenader minskar risken att drabbas av stroke – men promenaderna kan också innebära att en stroke blir mindre allvarlig om olyckan väl är framme. Så lite som en halvtimmes promenad kan räcka. Och vi hundägare får minst detta – var dag!

Det är sedan tidigare känt att fysisk aktivitet skyddar mot stroke och andra hjärt- och kärlsjukdomar. Att vara vältränad har också visat sig hjälpa mot de allvarligare formerna av stroke. Nu visar en ny svensk studie att vanliga promenader minskar riskerna för att en stroke ska bli allvarlig.

Lite räcker långt

Studien visar att det räcker med en lägre mängd fysisk aktivitet, som en promenad ändå är. Det är inte så krävande, men ger ändå resultat. Och det räcker med 30 minuter om dagen.

– Jag trodde inte att vi skulle hitta att promenader, alltså en lägre mängd fysik aktivitet, också skulle ha effekt, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen, som är professor i rehabiliteringsmedicin vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, till Dagens Nyheter.

– Det var en positiv överraskning för oss att det räcker med 30–35 minuter om dagen.

Stroke drabbar drygt 25 000 personer i Sverige varje år och leder ofta till bestående fysiska besvär.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Att få den utvalda

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…