Kan en hund vara vegan?
Visst kan hundar äta morötter, det är nyttigt och bra. Men hur klarar de att leva på helt vegetarisk kost? Foto Getty Images

Kan en hund vara vegan?

När vi nu äntligen kommit till insikt att alla måste ta sitt ansvar för att kommande generationer ska kunna fortsätta att leva på vår jord – så är frågan som ställs i rubriken faktiskt befogad: Kan en hund vara vegan? Härliga Hunds veterinärbloggare Sandra Göransson skriver i sin blogg vad hon anser om saken.

Vi väljer idag mat med omsorg. Självklart väljer vi även mycket noggrant foder till vår bästa vän hunden. Att vi själva väljer bort vissa råvaror och tar steget mot en hälsosammare och mer miljömedveten livsstil tycker jag är helt naturligt. Jag har till exempel själv gjort ett aktivt val och är vegetarian. Med dessa val ökar kontrollen över vad vår mat innehåller. Jag tycker det är sunt att ifrågasätta råvarorna idag och frågan är ju också i högsta grad relevant eftersom vi idag vill undvika att belasta vår miljö genom en alltför hög köttkonsumtion. Det ligger i tiden att göra aktiva val!

Tillåta oss att vara kräsna

Våra hundar är allätare. Det ligger inte alls i hundens natur att äta endast växtbaserad föda. I det fria livnär sig hunddjur på en hög andel kött, men även en del vegetabilier. För att en hund ska må bra måste den bland annat få i sig en tillräcklig mängd protein. Att bjuda hunden vegansk mat skulle kunna äventyra en sund livsstil. Det finns förstås möjlighet för den insatte att på olika sätt berika hundens veganska kost så att den blir fullvärdig. Men min tanke är att hunden själv inte skulle göra ett val att avstå kött och därmed är det min åsikt att den bör få äta en köttinnehållande diet. Däremot kan vi tillåta oss att vara kräsna avseende vilken typ av kött som ingår i fodret, både gällande djurart och urpsprung.

Jag tycker också att vi kan ta fasta på att hundar är allätare. Att slänga mat ligger inte alls i tiden. Att ge en hund matrester från vårt eget matbord är därför inte alls så tokigt, utan mycket klimatsmart. Det blir ju en hel del rester – speciellt hos oss barnfamiljer – som jag gärna skrapar ihop till våra hundar. Idag slänger vi i vår familj nästan aldrig någon mat. Nu har jag dock turen att ha hundar som klarar att äta det mesta utan att det påverkar deras magar. Har man en hund med ”känslig mage” gäller det förstås att vara vaksam.

Matrester att se upp med

Det förekommer att hundar har en låggradig inflammation i tarmen som kanske inte ger sig till känna annat än när den får i sig något som inte tillhör dess normala kost. En lite kryddad köttfärsbiff kan vara droppen som får inflammationen att blossa upp och göra en hund sjuk i flera dygn. Har man en mycket känslig hund ska den självklart inte äta annat än sin vanliga mat. För dessa hundar och deras ägare kan även de dagliga promenaderna vara en utmaning då det slängs en hel del matrester i naturen. För hunden är det naturligt att söka föda och de sätter förstås gärna i sig dessa matrester, med en upprörd mage som följd. Lösningen för dessa hundar kan faktiskt vara att ha munkorg på sig vid promenaderna. Det kan tyckas drastiskt, men det handlar ju om att skydda hunden från sjukdom.

 Utmaning att välja idag

Vill man ge hunden matrester förespråkar jag främst att man kompletterar hundens eget foder med det. Vill man gå hela vägen och endast servera hunden hemlagad mat är det ytterst viktigt att skaffa sig kunskap om hundens näringsbehov så att maten får rätt sammansättning avseende bland annat protein, vitaminer och mineraler. Det finns bra litteratur att tillgå och förstås även en hel del information på internet. Var dock uppmärksam på källan till informationen, den som har skrivit texten bör vara en person med utbildning inom ämnet.

Dagens moderna hundmat är otroligt väl framställd och komponerad. En fördel med att utfodra hunden med färdigfabricerat hundfoder är att man själv inte behöver tänka på näringsinnehåll och sammansättning. Idag finns en uppsjö olika slags foder – särskilt anpassade efter ras, storlek, aktivitetsnivå, utan spannmål, med spannmål… och så vidare. Det måste verkligen vara en utmaning för många hundägare att välja idag när utbudet är så stort. Inför valet till åtminstone en valp tycker jag att man ska vara noggrann med att ta reda på vilket foder uppfödaren har gett hunden. Valpen bör fortsätta med detta foder en tid efter flytten. Självklart går det bra att byta foder till valpen så småningom om man vill. Bytet ska ske successivt – absolut inte tvärt! Magen måste få en chans att vänja sig långsamt vid det nya fodret.

Högre proteininnehåll

Många gånger lönar det sig att köpa ett hundfoder av högre kvalitet. Det kan kännas lockande att köpa det billigare fodret i matvaruaffären istället för det dyrare fodret i zoobutiken, men faktum är att det dyrare fodret kan visa sig vara billigare i längden. Enkelt uttryckt kan man säga att ett foder av hög kvalitet, och med en större prislapp, har ett högre innehåll av protein vilket innebär att mängden foder hunden behöver äta är mindre.

Ett billigare foder har oftast ett lägre innehåll av protein och är istället utfyllt med billigare växtfibrer. Hunden behöver då äta betydligt mer av fodret för att hålla vikten och må bra. Säcken foder av det billigare slaget räcker alltså inte lika länge. En ytterligare effekt av dessa billigare foder är att hunden producerar en större mängd avföring, så det gäller att utrusta sig med bajspåsar vid promenaderna! Skämt åsido, det kan ju tyckas onödigt för den friska hunden att behöva äta en stor mängd icke-smältbart foder som resulterar i ökad avföringsvolym.

Foder efter behov

Jag vet av egen erfarenhet hur mycket forskning som ligger bakom framställningen av de moderna hundfodren. Leverantörerna är trovärdiga och gör ett mycket noggrant och bra arbete. Det är många år sedan skandalen med benmjöl som skakade branschen. Idag görs bland annat studier avseende våra olika rasers preferenser gällande konsistens och form på foderkulorna, allt för att det ska passa vår bästa vän. Även om våra hundar i grunden har samma ursprung så skiljer sig deras behov en del åt bland annat beroende på storlek.

Vi har också en stor kunskap om de olika sjukdomar och problem som förekommer hos de olika raserna. Allt detta har fodertillverkarna tagit fasta på och anpassat fodren efter våra hundars olika behov. Vissa raser är till exempel predisponerade för att utveckla ledproblem och för dessa finns foder med tillsatser som främjar en god ledhälsa. Andra foder kan verka förebyggande på uppkomsten av urinstenar.

Att tänka på när det gäller färskfoder

Utöver alla tänkbara torrfoder så finns även färskfoder på marknaden. Det finns många förespråkare för detta foder som är baserat på råa slaktbiprodukter och som köps i frysdisken i zooaffärer samt i vissa livsmedelsaffärer. Hundarna äter ofta denna typ av foder med god aptit! Om man vill utfodra sin hund med färskfoder gäller det att tänka på hygienen då fodret kan innehålla en inte oansenlig mängd bakterier. I vissa fall kan dessa bakterier vara sjukdomsframkallande hos immunnedsatta individer. Detta foder ska inte tillåtas stå framme i rumstemperatur någon längre tid och matskålen ska diskas noggrant efter utfodring. Var även noga med din handhygien i hanteringen av fodret.

Hur är det med våtfoder på burk då – är det bra för hunden? Många hundar älskar detta, kanske framförallt för att den luktar starkt av kött. I valet av denna typ av foder bör man beakta att den har ett mycket högt vatteninnehåll varför mängden foder hunden behöver äta blir stort. Det kan alltså bli ett dyrt val, åtminstone om man har en medelstor eller stor hund.

Kräsen hund

Som sagt kan det vara svårt att välja foder till sin hund. Ett tips är att ta hjälp av personer som säljer hundfoder. Dessa har ofta en stor kunskap om de olika fodrens egenskaper och tillsammans med dina kunskaper om din hund kan ni komma fram till ett foder som passar just din hund och dess behov. Man kan ju hoppas att hunden tycker om maten man köpt. Vissa hundar är kräsna medan andra slukar vad helst man serverar. Vet man med sig att man har en kräsen hund tycker jag att man ska fråga försäljaren om man får lämna tillbaka fodret om hunden inte vill äta det. Många foderleverantörer lämnar smakgaranti på fodret och du får pengarna tillbaka om hunden inte tycker om maten.

Det brukar löna sig att vara en foderleverantör trogen. Fodertillverkarna har många gånger kundklubbar där ett medlemskap kan löna sig i längden. Efter ett visst antal inhandlade fodersäckar kan man få en fodersäck utan kostnad, eller så får man rabatt redan från första säcken. Har man en stor hund som äter mycket så kan dessa rabatter faktiskt göra stor skillnad i plånboken.

Önskar fler svenska tillverkare

Ofta önskar jag att det fanns fler svenska hundmatstillverkare. Idag finns bara några enstaka i vårt land. Vi är ju i regel mycket noggranna med ursprung på våra råvaror och ställer allt oftare krav på närproducerat. Med fler svenska fodertillverkare på marknaden skulle det underlätta för oss att även kunna ge en sådan mat till våra hundar, något som åtminstone för mig skulle kännas skönt.

Många ställer sig frågan om hunden inte tröttnar på sitt foder och bör få lite variation i utfodringen. Min erfarenhet är att hundar inte fungerar som oss människor – de nöjer sig ofta fint med att äta samma mat dag ut och dag in. De är helt enkelt inte lika äventyrliga på den punkten!

 

Sandra Göransson

Sandra Göransson är chefsveterinär på AniCura Sverige. Hon har varit veterinär i 13 år och är specialist på hund och katt.Hon brinner förstås för sitt yrke och sätter alltid djuren i första hand. Hon talar även varmt om sitt intresse för att förbättra verksamheten och är med och utvecklar ett nytt akutsystem för Bagarmossen. Sandra bor i Haninge och är omgiven av djur hemma.

www.anicura.se