Kan en hund förstå flera språk?

Kan en hund förstå flera språk?

Är din hund tvåspråkig? En ny studie tyder på att hundarnas hjärnor kan skilja språk åt.

Numera tar vi allt oftare med oss hunden på semesterresan utomlands. Märker hunden att det talas ett annat språk? Vad tror du?

Experiment med 18 hundar

Frågan intresserade Laura Cuaya, hjärnforskare vid Neuroethology of Communication Lab vid Eötvös Loránd University i Budapest. En flytt från Ungern till Mexico med sina två bordercollies, Kun Kun och Odín gjorde henne nyfiken: Kan hundar vara dubbelspråkiga?Cuaya och hennes kollegor tog fram ett experiment med 18 hundar, inklusive hennes två egna bordercollies, för att se om de kunde skilja mellan två språk. Kun Kun och Odín var vana vid att höra spanska; de andra hundarna ungerska.

Analysera hjärnaktivitet

Så här gick försöken till: Hundarna var stilla i en MRI-röntgen medan de lyssnade på ett utdrag ur berättelsen Den lille prinsen. De hörde en version på spanska och en annan på ungerska. Sedan analyserade forskarna hundarnas hjärnaktivitet.

”Och vi hittade en hjärnregion, den sekundära hörselbarken, som visade olika aktivitetsmönster för det välbekanta språket och det okända språket.”

Hundars hjärna kan skilja på språk

”Denna aktivitetsmönsterskillnad till de två språken tyder på att hundars hjärna kan skilja mellan dessa två språk”, säger Cuaya. ”När det gäller studier av hjärnan är detta den allra första som visade att hjärnan från en icke-mänsklig art kan skilja mellan språk.”

Forskarna fann också att äldre hundars hjärnor visade större skillnader i hjärnaktivitet mellan de två språken. Kanske för att äldre hundar har mer erfarenhet av att lyssna på mänskligt språk.

Här kan du läsa hela studien.

Aktuellt