Kan du läsa bajset?
Foto: Getty Images

Kan du läsa bajset?

Måhända är bajs inte det trevligaste att läsa om, men faktum är att din hunds avföring kan avslöja en hel del om hur den mår. Lär du dig att tolka utseendet så kan du faktiskt upptäcka vissa problem i ett tidigt skede.

Färg, konsistens och innehåll kan berätta en hel del om din hunds hälsa. För att vi ska se om dessa ändras, måste vi förstås börja med att ta reda på hur en frisk hunds bajs ser ut.

Det ska först och främst vara lätt för hunden att få ur sig bajset. Beroende på vad hunden äter kan färgen variera från ljusbrunt till mörkbrunt. Konsistensen bör vara fast, men fuktig och utan alla former av beläggningar som till exempel slem.

Normalt bajsar en hund åtminstone en gång varje dag. Hur många gånger kan till viss del bero på kosten. En hund som äter råkost/färskfoder/barf bajsar sällan och avföringen är hårdare, medan en hund på torrfoder bajsar oftare och lösare. Detta kan i sig vara orsak till återkommande analsäcksinflammationer då hunden inte får krysta och tömma analsäckarna då avföringen är för lös. 

Vissa raser, beroende på exempelvis storlek och aptit, bajsar kanske upp till 3-4 gånger per dag. Om din hund skulle börja avvika i frekvens från sitt bajsmönster kan det eventuellt tyda på ett problem, liksom förändringar i färg, konsistens, ytbeläggning och innehåll. Vi ska därför titta lite närmare på dessa områden.

Konsistens

Bajs från en frisk hund har fast konsistens och är cylindriskt till formen. Är bajset löst är det vanligen ett tecken på att den ätit något den inte tål. Det kan också vara tecken på att den är stressad, att kosten av någon anledning inte passar eller på att den har mask. Håll koll på avföringen och se om den fortsätter att bli lösare och lösare. Mycket vattnig avföring kan bero på virus- eller bakterieinfektion, även medicinering. Rådfråga veterinär om åtgärder.

Ytbeläggning

En ytbeläggning av slem kan ge bajset ett glansigt utseende och uppstår vanligen vid en inflammation i tjocktarmen och i samband med diarré. Om du ser mycket slem på hundens avföring under längre tid än en dag är det bäst att du kontaktar en veterinär.

Luktar illa?

Hundbajs luktar ju inte gott men det ska inte stinka. Avföring från en hund som äter råkost/färskfoder/barf har knappt någon doft. Luktar bajset riktigt illa kan det behövas ett foderbyte eller en veterinärkoll.

Bajset kan säga en hel del om hundens hälsa – om du vet vad du ska titta efter.

Innehåll

Innehållet i hundens bajs kan ge dig information om både fysisk hälsa och problembeteenden. Blod kan exempelvis vara ett tecken på en pågående infektion, medan päls kan vara tecken på stress.

Mask: De kan vara långa och smala och se ut som små bitar ris. En dos avmaskningsmedel tar hand om problemet. Om du inte är säker på hur mycket du ska ge kan du rådfråga din veterinär.

Päls: Stora klumpar med päls i avföringen kan tyda på att den tvättar sig för mycket, men också på allergi eller hudsjukdom. Håll ett öga på hur ofta du ser päls i avföringen och prata med veterinär.

Blod: Blod eller blodklumpar, särskilt om de förekommer i stora mängder, är alltid anledning till oro. Kontakta veterinär!

Främmande material: Hundar kan sätta i sig lite av varje. Vissa mer än andra. Gräs, plast, stenar, en vilsekommen strumpa är sånt som ibland kan hittas i hundens avföring. Om föremålet har passerat tarmen och kommit ut, och hunden verkar frisk och kry finns oftast ingen anledning till oro. Men ibland fastnar främmande ting i tarmarna och det är säkrast att ringa veterinär och rådgöra direkt om du upptäcker sånt som tyg eller plast i hundens bajs.

Färg

Om bajsets färg ändras behöver det inte direkt signalera fara å färde. Färgen kan ändras om din hund ätit något extra färgstarkt, som exempelvis gräs eller rödbetor. Om du tror att det kan vara anledningen så eliminera möjligheten att hunden får i sig det färgstarka och håll koll på avföringen. Har inte bajset återfått sin normala färg och utseende inom två dygn så kan problemet vara något annat. Färgen kan ge en vägvisning om vad.

I alla lägen kontaktar du veterinär om du inte hittar någon uppenbar anledning till förändringarna eller om du ser tecken på blod i avföringen.

Brunt: En frisk hunds avföring bör vara ljusbrun till mörkbrun i färgen.
Grönt: Grön avföring kan vara ett tecken på att hunden äter gräs, kanske för att lugna en orolig mage.
Svart eller rödbrunt: Kan vara ett tecken på en blödning i magen eller tunntarmen.
Röda strimmor: Detta kan också vara tecken på blödning, förmodligen i den lägre mag- och tarmkanalen eller tjocktarmen. En anledning kan vara en sårig bak på grund av diarré.
Gult: Gul avföring kan innebära problem med lever, bukspottskörtel eller gallblåsa.
Vitt: Upptäcker du vita fläckar i avföringen kan hunden ha mask. Kritvitt bajs beror oftast på för mycket kalcium i kosten.

Kontakta alltid veterinär om:

  • hundens avföring förändras drastiskt
  • hunden börjar äta sitt eget bajs
  • det ofta sker olyckor i hemmet
  • det har gått mer än 24 timmar sedan hunden senast bajsade

Text: Catharina Olsson-Lindh. Foto: Getty Images