Kan du gissa rasen?

Kan du gissa rasen?

Nej, det är inte så lätt. Inte så konstigt eftersom det är en av många utdöda hundraser. Men visst kan man ana släktdragen till många nu levande hundraser.

Det är alltid spännande med historia, och hundhistoria i synnerhet. För varifrån har våra hundraser sitt ursprung? Vargen, ja, men efter vargen har det hänt en hel del, och precis som många andra djur som levt på vår jord så finns det även hundraser som numera är utdöda. Kan du gissa vilka raser som visas på bilderna nedan? Här är några historiska hundraser som numera inte längre finns.

Visst är det en pointer?

Bilden ovan föreställer en braque du pay, eller braque dupay  som den också kallas. En hundras av pointer typ från Frankrike, känd för sin elegans och snabbhet. Det finns otaliga rykten om hur rasen skapades. Från att två bröder vid namnet du Pay på 1800-talet korsade två hundraser med varandra (kanske en pointertyp och en vinthund?) till att det var en gammal ras som räddades från utrotning av en munk under den franska revolutionen. Den franska kennelklubben har sedan 2002 rapporterat den som utdöd. Men ibland dyker rykten upp om att några av dessa hundar ännu finns kvar i avlägsna delar i Europa.

Och vad kan det här vara?

En terrier, det är rätt, men det är inte en skyeterrier, även om den är mycket snarlik. Hunden på bilden är en paisley terrier, en hundras som nu är utdöd. Rasen kallades paisley terrier eftersom de flesta av hundarna kom från den platsen. Paisley terrier liknar skyeterrier till mycket, men den var kortare och vägde endast cirka sju kilo, ungefär hälften av dagens skyeterrier. Och visst är den också lik en yorkshire terrier? Ja, och det kan också vara så enkelt att det var yorkshire terriern som helt enkelt konkurrerade ut paisley terriern. Den blev helt enkelt ett populärare val.

På en beskrivning av paisley terriern från 1894 står det:  ”En utmärkt hushund och mest lämplig för en dam som önskar något mer omfattande än en leksak.” Rasen är numera utdöd, kanske pälsens omvårdnad krävde för mycket och gjorde andra liknande raser mer populära.

Kan det vara någon typ av bulldog?

Helt rätt, en bullenbeisser, som rasen hette, även känd som den tyska bulldogen. Det är en ras som numera är utdöd, man tror nu i efterhand att man korsade bullenbeisser till utrotning. Den närmast besläktade rasen vi har idag är, enligt uppgift, boxer, en korsning mellan bullenbeisser och en bulldog. Bullenbeissern var av molossertyp och var känd för sin styrka och rörlighet. Rasen hade ett mycket gammalt ursprung.

Men vad är det här?

Det är en turnspit. En turnspit var en hund med ett riktigt hårt arbete. Man kan jämföra dess arbetsuppdrag med en hamster som springer i ett hjul för att fånga den bit ost som är precis utom räckhåll. Turnspit föddes nämligen upp för att arbeta i köket, den utbildades för att springa på ett hjul, (som kallades för turnspit). Detta verktyg hjälpte köttet att tillagas jämnt över elden. Rasen dog ut i takt med att tekniken utvecklades och att man inte längre behövde en hund som hjälpte till att grilla den perfekta biffen.

Aktuellt