Det finns sätt att ge hunden kul uppgifter och lekar, också när tiden är knapp. Hundcoachen Johan Andersson ger dig tips anpassade till hur mycket tid du har.
Johan har nästan alltid sina hundar med sig, vad han än ska göra. Bara det är en form av aktivering.
– I början kan det kännas opraktiskt, onödigt och stressande att ha med hunden i ovana situationer. När du ska handla, fika med en kompis, stå i kö till glasskiosken, hämta barnen efter skolan, hälsa på farmor eller kanske lämna bilen på verkstaden. Men ta den utmaningen. Det vinner ni båda på, du och hunden, säger Johan.
Vi tar en promenad i Solna. Överallt hittar Johan tillfällen att ge hundarna uppgifter och lekar.
– Det räcker med en minut. Har du fem minuter eller en hel kvart så passar andra saker. Vill du lägga halva lunchen, en halvtimme, på att vara med hunden så kan ni göra saker som får hunden att må bra och vara lugn resten av dagen.
Dessutom går det att aktivera hunden på mindre än en halv minut.
– Ja, din insats är minimal men ändå får hunden jobb en lång stund. Det fina med att aktivera en hund är att tiden inte spelar någon roll. Utnyttja den tid du faktiskt har och få en gladare hund, säger Johan Andersson.
Johans råd på vägen
- Det finns möjligheter och förutsättningar att aktivera hunden överallt. Det gäller bara att börja tänka på saken. Tittar du runt under er vanliga promenad så upptäcker du massor av ställen.
- Bestäm dig för att ge hunden en liten aktivering och lekar under varje promenad. Bara en. Som kan ta en enda minut. Det är början på vägen mot din förmåga att aktivera mycket mera.
- Ha godis med dig jämt. Då kan du åtminstone fixa en stunds ”mat-letande”, vilket egentligen är en väldigt bra aktivering.
- Byt miljö med samma övning. När förutsättningarna förändras blir övningen ny för hunden. Det kräver en större mental insats.
1. Matkastet
Du bor med egen trädgård eller liknande. Du är hemma på snabblunch. När omeletten fräser i pannan hinner du skära gårdagens rester i småbitar. Ta steget ut genom dörren, kasta och sprid ut bitarna över gräset. Hämta hunden. Mana den att söka. Gå in och lägg omeletten på en tallrik och ät. Hunden kommer att jobba hårt för att hitta varenda liten minibit mat. På nolltid har du givit hunden en arbetsuppgift den tar på största allvar.
Johan förklarar: Så här gör jag ofta. Nästan varje dag faktiskt. Hundarna älskar jobbet. När vi har mycket rester att kasta ut anpassar jag kvällens fodergiva. Sommar eller vinter spelar ingen roll. Hundar söker lika bra i snö som i solsken.
2. Ett snabbt sitt
Överraska hunden med ett sittkommando mitt i den korta rastningspromenaden. Säg Sitt, förtydliga med att vänligt trycka ner hundens bak och belöna med din kärlek och kanske en godbit. Res dig men se till att hunden sitter kvar. När den tittar upp på dig säger du Varsågod och fortsätter gå.
Johan förklarar: Gör du en sådan miniövning en gång varje dag i ett par veckor så kommer hunden att vara cirkussnabb på att sätta sig.
3. Hoppa upp
Du rastar hunden och har en liten, liten stund över. Ni kommer till en mur, en bänk, en stor blå låda med vintersand eller liknande. Höjden ska förstås passa hundens storlek. Du tar upp en godisbit och lockar hunden att hoppa upp. Locka tills det fungerar. Belöna, låt hunden hoppa ner och fortsätt rastningen. Nästa gång vet hunden vad du vill. Den hoppar upp, får belöningen och sedan går du bredvid hunden som går på ”hindret”. Vid nästa tillfälle kommer hunden att hoppa upp utan att du behöver locka nästan alls. Hunden hoppar upp, du springer eller går snabbt bredvid och belönar när ”hindret” är avslutat.
Johan förklarar: Mer behövs inte för att göra en kort rastning till en bra stund för hunden. Den får en uppgift och den får jobba tillsammans med dig. Hur lång tid det handlar om är inte viktig här. Det är din vilja att ge hunden något kul att göra som spelar roll.
4. Fiffigt när mobilen ringer
Du ber personen vänta, tar upp en näve hundgodis ur fickan, kliver ut i gröngräset, blåbärsriset eller snön och kastar. Säg varsågod till den överraskade hunden och återgå till samtalet. Din insats tar kanske en minut, hunden har att göra ett helt mobilsamtal.
Johan förklarar: Du ska inte alltid och enbart belöna med godis. Men jag brukar ha några godbitar i fickan för det mesta. Bra att ha i många lägen.
5. Ta chansen och prassla
Du ser att det byggs på andra sidan gatan när hunden och du är på er vanliga promenadrastning. Byggställningar reser sig ur trottoaren, en presenning på marken och fladdrande plast mot husväggen. Gå dit och öva en stunds sitt, ligg och ”visst vågar du gå på prasslig presenning”. Locka hunden att gå förbi och kanske nosa på den fladdrande plasten som fladdrade så läskigt.
Johan förklarar: Alla övningar och lekar, hur enkla de än verkar, blir nya i en för hunden ny miljö. Överallt hittar du möjligheter att verkligen få hunden att förstå att Sitt betyder sitt överallt, inte bara hemma i köket. Dessutom är det en mental aktivitet för hunden att komma över oro. En skrynklig presenning till exempel.
6. Vänta kvar
Du ska köpa en glass i kiosken. Kön är lång, kanske fem minuter. Bind upp din hund ett par meter bort. Kan den vänta på en mur, en sten eller liknande är det bra. Du är så nära att du enkelt kan styra hunden att sitta stilla (eller ligga eller stå, det avgör du). Beröm med rösten när det fungerar.
Johan förklarar: När du säger till hunden att vänta och stanna, är det enklare om hunden sitter på något. En stubbe, en mur, en sandlåda eller så. Då sitter den automatiskt fastare. Det här är början på den träning som leder till att du kan sätta hunden en bit ifrån glasskiosken när du handlar. (Lämna inte hunden ensam utanför en affär).
7. Göm dig
Om du har hunden lös så börjar du gömma dig. När hundens uppmärksamhet är på något annat en liten stund, försvinner du. Om du vill kan du kalla in hunden, eller också får den själv upptäcka att du är borta och lösa problemet. Belöna med en godbit, ett matsök och din glädje.
Johan förklarar: Ett bra sätt att byta roller. Hunden blir uppmärksam på dig i stället för tvärtom.
8. Balans
Balansövningar lär hunden massor om vad den klarar av. Gungande bryggor, en planka över en å eller två stubbar, en smal spång mellan två stolar, en vippbräda eller en gångbro på en lekplats (där hundar inte är förbjudna) ger hunden spännande uppgifter.
9. Hundmöte
Ni möter en främmande hund med ägare. Sätt din hund och fråga den mötande om du får träna lite. Se till att din hund sitter (eller ligger) kvar när du hälsar på den mötande hunden. Om du är osäker så kan du binda fast din hund först. Men var nära den när du hälsar på nykomlingen.
Johan förklarar: En bra och ganska svår övning. Men väldigt nyttig. Du lär din hund att det är du som tar kontakt med mötande. Bäst är förstås om din hund redan är bra på vänta eller stanna kvar. Första gångerna gör du övningen kort, för att inte stressa din hund för mycket. När du helt kort hälsat färdigt gör du kul saker med din hund, kelar, kastar ut en godisbit hunden får ta efter ett Varsågod eller liknande. Själva mötet tar en minut, ert samspel efteråt får ta fyra. Efter det är hunden glad, den har din uppmärksamhet.
10. Klipp klor och borsta
Klipp hundens klor mitt under promenaden. När hunden rastat av sig sätter du dig och lockar hunden att kela en stund. I lugn och ro klipper du klorna. Den här gången i parken, nästa gång vid sjökanten och sedan utanför snabbköpet och så vidare. Du kan också borsta hunden ordentligt på samma sätt, i nya miljöer. Glöm inte att lägga lite tid på kli på magen och annat härligt före och efter klippningen. Resultatet blir en hedersstund för hunden.
Johan förklarar: Att göra saker som att klippa klorna på ett nytt ställe är en aktivitet för hunden. Det här är också ett fantastiskt bra sätt att klippa klorna på en hund som hemma inte vill få klorna klippta. En ny miljö innebär nya förutsättningar. Om det behövs tar du bara en klo i taget, dag för dag. Varierar du platsen kommer det snart att fungera hemma också.

11. Lär hunden ”falla”
Hundar brukar ha svårt för att tappa markkontakt. De vill ha ”tasskontroll” i livet. Men du kan lära hunden att lita på dig. Locka upp, eller sätt upp, hunden på något högt. En mur, en stor sten, ett lågt tak eller liknande. Locka den att komma till dig som står nedanför. Första gången är utmaningen ganska låg, du står mer bredvid men ändå betydligt lägre än hunden. Locka med en godbit om det behövs men framför allt med dig själv. Håll händerna nära hunden, som stöd. Om det behövs styr du hunden ut i luften, in i din famn. Och berömmer stort. Själva övningen tar inte många sekunder men här ska du inte stressa. Det är ditt manande lugn, din stadiga trygghet, fullkomligt utan stress, som får hunden att lita på dig.
Johan förklarar: Det här är verkligen bra för hunden att kunna. Litar hunden så mycket på dig att den låter sig falla ner i din famn från en högre punkt betyder det att relationen verkligen fungerar. Det här är alltså värt att träna på, och eftersom det ställer stora mentala krav på hunden är det mycket aktivering på kort tid.
12. Hoppa upp och vänta
Som tricket ”Hoppa upp” som tar en minut, men nu sätter du hunden. Säg Vänta och backa ett par steg. Reser sig hunden är du snabbt framme och sätter den igen. Backa i takt med framgången. Målet är att gå undan och låtsas göra något annat en stund, medan hunden sitter säkert. Glöm inte ett lösande kommando. Gå till hunden, beröm och säg Varsågod.
Johan förklarar: Det här kan du göra var som helst och när som helst, men stressa inte. Om du är helt lugn så blir hunden tryggare i att sitta kvar. Kalla inte in hunden från kommandot Vänta. Gå tillbaka och ge den frikommando.
13. Omvägsproblem
Nästan alla hundar gillar att springa efter fåglar. Vilket ger dig fina träningsmöjligheter. Ta med dig det lite torra brödet och promenera med hunden till fågelstället. Första gången kan du binda hunden i bänken. Säg Vänta, och var noga med att hunden förstår vad du vill. Sedan är det bara att njuta av stunden och mata fåglar. Men ha tillräckligt mycket fokus på hunden. Beröm med rösten när den väntar fint. Efter en tid låtsas du binda fast hunden, som egentligen är lös med kopplet på marken. Du kan fortfarande nå det om du skulle behöva. Kanske en lite längre lina är ett alternativ, för säkerhets skull.
Johan förklarar: Fåglar i rörelse är en enorm retning för hunden. Det är alltså ett bra ställe att träna på. Öva en lite längre stund så att hunden får möjlighet att hinna varva ner. Om du ger övningen en halvtimme så kommer hunden att slappna av och förmodligen lägga sig att vila. Då har ni kommit långt i väntaträningen.
14. Hitta nya störningar
Du passerar ett stängsel. Det finns en öppen grind en bit bort. Du tar upp en godisbit, visar hunden och kastar den över staketet. Sedan väntar du. Tålmodigt. Om det verkligen behövs så hjälper du hunden att hitta grinden. Men ge den tid att lösa problemet själv. Du kan också visa fram en godisbit och klättra upp på något som hunden bara klarar genom att ta en annan väg. Till exempel en stor sten som lutar åt ena hållet men är brant på den sida du klättrat upp. Ser du en grushög intill en mur så kan du gå några meter, visa godbit (eller en leksak), lägga den uppe på muren, säga Varsågod och vänta. Hunden vill ha belöningen, den kommer att hitta grushögsvägen upp.
Johan förklarar: Alla typer av uppgifter där hunden måste prova sig fram och koncentrera sig är väldigt bra. I takt med framgångarna kan du ge hunden allt krångligare omvägsproblem. En kanonaktivitet.
15. Möta får
Är din hund är bra på konster som rulla runt, vänta, ligg och vacker tass? I så fall kan du hjälpa den att bli ännu bättre, ännu säkrare, genom att träna allt det där med olika typer av störningar. Ett exempel är fårhagen. Locka fåren till stängslet och börja jobba med hunden alldeles nära. Fånga hundens uppmärksamhet och hjälp den att få fokus på uppgiften i stället för på bräkande får. Du kan hitta hästhagar, trafikerade rondeller, folkfulla busshållplatser, plaskdammar, hundrastgårdar och en massa andra platser som ”stör och lockar” hunden.
Johan förklarar: Om du ökar störningen stegvis blir hunden allt bättre på uppgiften. Det tar inte många minuter om dagen, men ganska snart klarar hunden att utföra konster och vara koncentrerad på vad du vill, vad som än händer runt den. Det är en mycket bra mental aktivering.
16. Utmana rädslor
Nästan alla hundar har rädslor. Det kan du utnyttja som aktivering. Ta vatten som exempel. Vattenspegeln är bedräglig, tycker många hundar. Den ser ut som ett golv men när man försöker gå på det faller man igenom. Gå till vattnet och sätt dig nära det. I lugn och ro. Locka fram hunden, kela lite med den, ge den en godbit, kanske till och med ett litet tuggben. Första gångerna ska nu bara ha en stilla stund tillsammans alldeles intill det som är lite läskigt. Så kanske du lägger en godisbit på en bit flytande bark, helt nära stranden eller bryggan. Mana vänligt, hetsa inte. Om hunden inte vågar så skvalpar du barkbiten närmare, tills hunden når.
Johan förklarar: I små steg gör du vattnet till en helt okej lekplats. Med tiden kommer hunden att våga sätta ner tassarna och resten är enkelt. Hunden vinner över rädslan, med din hjälp. På ungefär samma sätt kan du jobba med allt hunden är rädd för eller oroar sig över.
17. Lägga spår
Att lägga viltspår till hunden är jättebra men tar tid. Du kan ge hunden ungefär samma uppgift på bara en halvtimme. På morgonen när hunden inte är med knyter du fast något gott doftande, till exempel ett märgben, i ett snöre. Gå en bit med vinden i ryggen. Första gången räcker det med 50 meter. Knyt fast belöningen i något. Gå en runda hemåt, så att du inte kliver i spåret. Detta tar kanske 15 minuter. Lite senare visar du hunden var spåret börjar. Hunden är född till att använda näsan, den klarar utmaningen utan problem. Stor glädje och god belöning väntar i spårets slut.
Johan förklarar: Det här kan du lägga mycket tid på genom att göra spåren allt svårare. Men du kan också fortsätta med enkla spår fast i olika och nya miljöer. Det fina är att hunden jobbar stenhårt mentalt när den spårar. Spår kan du variera i det oändliga.